Foto: Belga

Opnieuw kinderopvang gesloten: "Waslijst aan tekorten, waaronder ongepaste uitspraken en straffen"

Opnieuw is beslist om een kinderdagverblijf te sluiten. Het gaat om een crèche in Kalmthout die vanaf 1 april de deuren zal moeten sluiten. Het kinderdagverblijf werd al sinds 2019 van nabij opgevolgd. De beslissing om de vergunning nu in te trekken, komt van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zelf. Volgens Kind en Gezin is er sprake van een "waslijst aan tekorten", waaronder ongepaste straffen en ongepaste uitspraken ten opzichte van de kinderen.

Al sinds 2019 werd het kinderdagverblijf in Kalmthout van dichtbij opgevolgd, nadat verschillende tekortkomingen aan het licht waren gekomen. Er zou te weinig personeel aanwezig geweest zijn en te weinig toezicht voor de kinderen die er opgevangen werden. In een verslag van de Zorginspectie zou ook sprake geweest zijn van onaangepaste voeding per leeftijd en over kinderen met honger die lang moesten wachten. In de zomer van 2019 wilde Kind en Gezin de vergunning van de crèche daarom al opheffen.

Maar opvallend: de ouders van de kinderen bleven toch achter de crèche en haar uitbaatster staan. Verschillende ouders engageerden zich destijds om te helpen om de tekortkomingen weg te werken. Er werd ook een handtekeningenactie georganiseerd om een sluiting te voorkomen. Het voornemen tot opheffing  van Kind en Gezin werd daarop opgeschort, onder de voorwaarde dat de tekorten weggewerkt zouden worden.

Beslissing van de minister

In augustus 2021 besliste Kind en Gezin dan toch om de vergunning van de crèche in te trekken, omdat er opnieuw problemen opdoken. De uitbaatster tekende echter bezwaar aan en het adviescomité dat zich over dat bezwaar moest buigen, gaf de vrouw gelijk. Daardoor kon de crèche toch open blijven. Het was uiteindelijk minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zelf die de stekker er via een ministerieel besluit toch uittrok. 

Op 1 maart besliste de minister om de crèche te sluiten tegen 1 april. "Blijvende inbreuken op de vergunningsvoorwaarden" lagen aan de basis van die beslissing. De organisator zou bovendien voldoende kansen gekregen hebben om de fouten recht te zetten. In een brief aan de ouders schrijft Kind en Gezin dat er onvoldoende garanties zijn dat de kinderen er veilig opgevangen kunnen worden.

Het gaat om een waslijst aan tekorten

Nele Wouters, woordvoerster van Kind en Gezin

"Het gaat om een waslijst aan tekorten, waaronder ongepaste uitspraken van de organisator ten opzichte van de kinderen, maar ook ongepaste straffen", vertelt Nele Wouters van Kind en Gezin. "Het gaat ook om te weinig kinderbegeleiders en het niet in orde brengen van de procedures die nodig zijn. Denk daarbij aan het noteren van het aantal kinderen dat aanwezig is en het bijhouden van de kinderbegeleiders die aanwezig zijn."

"We stellen vast dat die tekorten blijven duren", vult Wouters aan. "Dit gaat om een proces dat wij al actief opvolgen sinds 2019. De organisator heeft niet de inzichten om een organisatie te runnen en om de tekorten structureel weg te werken."

Forse houding van overheid na eerdere problemen?

Sascha van de Lande, de uitbaatster van de kinderopvang in kwestie reageert verbaasd op de beslissing. Ze zegt dat ze niet op de hoogte werd gebracht door Kind en Gezin, maar via telefoontjes van ouders. Kind en Gezin ontkent dat met klem. Er zou een aangetekende brief naar de vrouw gestuurd zijn.

Van de Lande begrijpt naar eigen zeggen niet waar de beslissing vandaan komt. Ze vermoedt dat de overheid zich fors wil opstellen na de problemen van de afgelopen weken en dat dit daar een gevolg van is. Nochtans vindt ze de situatie niet te vergelijken met de problemen die aan het licht kwamen in de crèches in Mariakerke en Schoten.

Dit is het gevolg van een klacht van enkele ex-werknemers die voor waar wordt aangenomen, maar totaal verzonnen is

Sascha van de Lande, uitbaatster kinderopvang

"Ik ben er echt niet goed van, maar er zit niets anders op dan de boel te verkopen en te hopen dat mijn werknemers elders aan de slag kunnen", aldus van de Lande. "Deze beslissing is het gevolg van een klacht van enkele ex-werknemers die zonder meer voor waar is aangenomen, maar die totaal verzonnen is. Ik heb geen idee wat ik nu moet gaan doen."

Het lokale bestuur van Kalmthout werd op de hoogte gebracht van de situatie. De gemeente zal via het lokaal loket kinderopvang proberen om een oplossing te vinden voor de ouders van de 25 kinderen die in de crèche opgevangen werden. In de regio zouden nog vrije opvangplaatsen zijn en midden april start er ook een nieuwe kinderopvang.

Meest gelezen