Videospeler inladen...

Vanaf wanneer voelen we de lagere btw op gas? En wordt CNG ook goedkoper? Dit zegt VRT NWS-expert Luc Pauwels

De federale regering bereikte gisteravond laat een akkoord over nieuwe maatregelen om de energie- en brandstoffactuur op z'n minst tijdelijk wat te temperen. Maar over die maatregelen komen op onze redactie veel vragen binnen. In #steljevraag probeerde VRT NWS-journalist en energiespecialist Luc Pauwels er enkele te beantwoorden.

Vanaf wanneer gaan de maatregelen in?

De lagere accijnzen zouden al dit weekend kunnen ingaan. "Voor de lagere btw op aardgas zeggen leveranciers dat dat niet vanaf april zal lukken, zegt Pauwels. "Dat is begrijpelijk, want een dergelijke aanpassing is heel complex voor bedrijven. Maar dat wordt dan in je eindfactuur wel verrekend."

De lagere btw geldt voorlopig enkel voor de lente- en zomermaanden, waarin we minder verbruiken: is de impact daarvan dan niet kleiner op je jaarlijkse energiefactuur?

Tijdens de #steljevraag was het nog niet helemaal duidelijk hoe de berekening zou verlopen. Maar VRT NWS verneemt intussen dat die redenering klopt: doordat de btw wordt verlaagd in de maanden waarin je minder verbruikt, voel je dat effect in de totale energiefactuur veel minder. Experten schatten dat de impact van de btw-verlaging gemiddeld zo'n 75 euro zal bedragen (en dus geen 200 euro zoals eerst werd gezegd).

Hoe zal je die stookoliepremie ontvangen?

"De vorige verwarmingspremie van 100 euro kwam automatisch toe. Ik heb vernomen dat je deze stookoliepremie gewoon krijgt als je dit jaar stookolie tankt", aldus Pauwels.

Dat klopt, laat de woordvoerder van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) intussen weten. De eenmalige premie van 200 euro zal meteen verrekend worden op de factuur van de leverancier. Die som staat los van de hoeveelheid stookolie je laat leveren. Als je al een levering in januari liet komen, krijg je de premie retroactief. 

Krijgen mensen die gebruikmaken van een propaangastank ook een compensatie?

"Ik heb vernomen dat die 200 euro stookoliepremie ook voor mensen is met een propaangastank."

Geldt de btw-verlaging ook voor bedrijven?

"Bedrijven kunnen btw sowieso aftrekken, dus die gaan daar weinig of niks van zien. De enige maatregel voor bedrijven in dit pakket is de verlenging van de tijdelijke werkloosheid."

Herbekijk hier #steljevraag met Luc Pauwels over het energieakkoord:

Videospeler inladen...

Waarom lopen deze maatregelen eind september af: gaan we die vanaf het najaar niet extra hard nodig hebben?

"Ik stelde mij ook die vraag", zegt Pauwels. "Daarom zie ik het wel gebeuren dat de maatregelen dit najaar nog eens worden verlengd. Je ziet namelijk nu al dat de prijzen ook voor de rest van het jaar nog altijd heel hoog staan."

"Overigens: het eerste kwartaal zit er bijna op. Elke drie maanden worden de prijzen aangepast. Ik denk dus dat we in april weer een sprong gaan zien in die prijzen."

Volstaan deze maatregelen om de energiefactuur te milderen?

"Ik heb facturen gezien die stijgen van 170 euro naar ruim 500 euro per maand. Dat is 330 euro verschil op 1 maand tijd. Dan zie je dat dit eigenlijk maar wat aanpassingen zijn in de marge. De regering geeft dat ook toe: we kunnen de internationale prijzen maar een beetje corrigeren."

"De beste manier om te besparen is nog altijd minder energie verbruiken. Misschien moet de overheid daar eens een campagne rond voeren. Elke spat energie die je niet verbruikt, is geld uitgespaard."

Waarom wordt de btw op energie niet structureel naar 6 procent gebracht?

"Voor elektriciteit valt daar zeer veel voor te zeggen: we hebben dat allemaal nodig. Elektriciteit kan je bovendien nog vergroenen. Politici willen dat structureel maken, maar dat is er blijkbaar nog niet doorgekomen."

Voor een tank van 60 liter gaat het om een besparing van ruim 10 euro, maar met btw erbij is dat zelfs 12 euro

"Voor gas ligt dat anders, want dat is een fossiele brandstof. Om aan te geven hoe die btw-regeling is scheefgegroeid: de btw op steenkool staat sinds mensenheugenis op 12 procent, terwijl die op elektriciteit tot voor kort nog op 21 procent lag."

Had er meer kunnen gebeuren voor brandstof?

"Het is een compromis: minister van Financiën Van Peteghem wilde op vlak van accijnzen het maximaal mogelijke laten wegvallen. Maar men is nu op 17 cent gestrand. Want als je de accijnzen verlaagt, zijn er natuurlijk minder begrotingsinkomsten. Dus daarop heeft men ook proberen te letten.

"Voor een tank van 60 liter gaat het om een besparing van ruim 10 euro, maar met btw erbij is dat zelfs 12 euro."

Wat met CNG?

"Op CNG zijn er geen accijnzen, dus op dat vlak is er geen reductie. Maar door de verlaging van de btw op gas naar 6 procent ga je wel een vermindering voelen aan de pomp, althans volgens de sector."

"Nu, als je kijkt welke explosieve stijging CNG de voorbije maanden heeft doorlopen, dan zie je dat zelfs met die reductie van btw of accijnzen benzine en CNG ongeveer even duur zijn geworden. CNG is dus niet meer de goedkopere brandstof."

Zou het kunnen dat mensen door de nakende prijsverlaging plots meer gaan tanken, waardoor de prijs uiteindelijk weer gaat stijgen?

"Je kunt de prijs inderdaad ook gebruiken als iets ontradends", geeft Pauwels toe. "Kijk naar de discussie op gas: men heeft de btw daar pas later verlaagd omdat gas een fossiele brandstof is waar we vanaf willen. Terwijl je elektriciteit kunt vergroenen."

"Vanuit de sector van hernieuwbare energie is men al veel langer vragende partij om, bijvoorbeeld ter ondersteuning van warmtepompen die heel veel elektriciteit verbruiken, de verborgen lasten op de elektriciteitsfacturen weg te halen. Maar anderzijds ben je dan ook selectief bezig en bestraf je bepaalde mensen die men voordien naar gas heeft geduwd."

Binnen dit akkoord heeft men gezegd: het huis staat in brand, dan moet je niet meer naar finesses kijken en eerst blussen

"De geesten zijn wel aan het rijpen om negatieve prijsimpulsen te geven voor energiebronnen waar men vanaf wil, bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Maar binnen dit akkoord heeft men gezegd: het huis staat in brand, dan moet je niet meer naar finesses kijken en eerst blussen."

Pauwels denkt dat er in het akkoord dat de regering vrijdag nog moet sluiten wellicht meer maatregelen zullen zitten om hernieuwbare energie te stimuleren. "Die kunnen we voor deel voor onszelf produceren, waardoor een stukje meer onafhankelijk zijn van andere landen. Dat is op termijn misschien toch slimmer."

Meest gelezen