Videospeler inladen...

BEKIJK - Spectaculaire museumoperatie brengt groot altaarstuk van Rubens terug in het KMSKA

In Antwerpen is vanochtend via een sleuf in de parketvloer "Het doopsel van Christus" van Rubens als eerste kunstwerk uit het museumdepot getakeld. Het grote altaarstuk hangt na meer dan 10 jaar opnieuw in de gerestaureerde Rubenszaal van het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA), een symbolische eerste stap naar de heropening 24 en 25 september 2022. Bekijk hier de beelden van de bijzondere operatie.

Samen met de eerste bloemen in de tuin piept in het KMSKA vandaag ook het eerste kunstwerk weer boven, na meer dan 10 jaar.  Via een opening in de parketvloer van de gerestaureerde Rubenszaal werd "Het doopsel van Christus", een van de grote altaarstukken van Rubens, naar boven getakeld. 

Het gigantische schilderij, meer dan 4 meter hoog en 7,25 meter breed, bleek te groot om het museum te verlaten tijdens de werken. Het zakte via een speciaal ontworpen sleuf in de vloer naar het intern museumdepot en daar bleef het tot nu. Zelfs voor onderzoekers en museumpersoneel was het schilderij al die tijd niet toegankelijk. 

Een emotioneel moment

Nico Van Hout, Rubensexpert KMSKA

Een symbolisch moment waar ook minister-president Jan Jambon (N-VA) niet wilde ontbreken, al is er verder nog niets te zien in het museum: "Dit is een project van 10 jaar waar erg naar werd uitgekeken. Nu wordt het heel concreet. Dit is het eerste schilderij dat terugkeert en dat maakt het historisch. Het maakt de opening op 24 september ook heel reëel. We tellen af.". 

Ook museumdirecteur Carmen Willems oogt blij en kijkt al vooruit, want de komende maanden moeten zo'n 650 kunstwerken een plek krijgen in het museum: "We weten van elk werk exact waar het zal komen te hangen of te staan. Ons eigen team van conservatoren en restauratoren zullen er samen met ervaren kunsttransporteurs en art handlers voor zorgen dat deze uiterst delicate onderneming tot een goed einde wordt gebracht. Het worden zonder twijfel de meest spannende momenten uit het ganse bouwtraject. Alles komt nu samen. We zullen eindelijk zien hoe de kunst en het vernieuwde gebouw op elkaar interageren."

Bekijk hier de operatie samen met expert Nico Van Hout, zowel in het intern depot als in de gerestaureerde Rubenszaal van het KMSKA:

Videospeler inladen...

Nu is het vooral wachten op de heropening, op 24 en 25 september. De zalen zelf werden al meer dan een jaar geleden opgeleverd, maar om geen risico te nemen werd de klimatisatie van het museum getest tijdens de vier seizoenen. Die fase is ondertussen afgerond. De komende maanden alles klaarstomen voor de heropening blijft een race tegen de tijd. 

Het KMSKA in cijfers:

De collectie bevat zo'n 8.400 kunstwerken, het is daarmee de grootste en belangrijkste openbare kunstcollectie in Vlaanderen. Iets meer dan 650 werken zullen in het vernieuwde museum te zien zijn, waaronder werken van Rubens, Ensor, Magritte, Wouters, Van Eyck, Van Dyck, Jordaens en Fouquet. Alle schilderijen in het intern depot samen wegen 25.000 kilogram.

De oppervlakte van het gebouw telt 21.000 m², dat zijn ongeveer 4 voetbalvelden. Wie door alle 50 museumzalen wandelt, legt een parcours af van zo'n 2,4 kilometer.

Het masterplan - zowel de restauratie van de oude zalen en de gevel, de bouw van het nieuwe gedeelte en de aanleg van de tuin - zal in totaal zo'n 100 miljoen euro kosten en duurde veel langer dan voorzien. De eerste plannen werden al gemaakt in 2003, het museum sloot in het najaar van 2010. De heropening is voorzien in het weekend van 24 en 25 september 2022. Het museum mikt nog dit jaar op 150.000 bezoekers.

Meest gelezen