© atv

Minister Beke sluit kinderdagverblijf Sascha, ouders reageren verbolgen: “Klachten van ex-werknemers worden geloofd, maar onze mening is niet van tel”

Kalmthout -

Kinderdagverblijf Sascha moet op 1 april dicht. Dat heeft minister Wouter Beke (CD&V) beslist. Kind en Gezin zegt dat er sprake is van een “waslijst aan tekorten”. Uitbaatster Sascha van de Lande weet officieel nog niets. De ouders blijven achter de crèche staan en reageren verbolgen op de beslissing. Er verdwijnen 25 opvangplaatsen.

Erik Vandewalle

De problemen rond de crèche begonnen in oktober 2019, na verschillende rapporten van de Zorginspectie. Die kwamen er onder meer door een anonieme klacht en een klacht van een ex-werknemer. Er zou te weinig toezicht zijn, er zou onaangepaste voeding worden gegeven en baby’s zouden te weinig aandacht krijgen. Kind en Gezin wilde toen de vergunning van het kinderdagverblijf opheffen.

Maar de ouders regeerden unaniem en schaarden zich achter Sascha van de Lande. Er volgden een handtekeningenactie en een overleg tussen de ouders en Kind en Gezin op het gemeentehuis van Kalmthout. Hierop besloot Kind en Gezin het voornemen om de crèche te sluiten op te heffen op voorwaarde dat de tekorten werden weggewerkt.

Vorig jaar in augustus besliste Kind en Gezin toch om de vergunning in te trekken, omdat er opnieuw een klacht was van een ex-werknemer. Sascha van de Lande verzette zich daartegen en tekende bezwaar aan bij het adviescomité. Dat gaf de uitbaatster gelijk en dus kon de crèche open blijven. Op 1 maart besliste minister Beke om de crèche te sluiten tegen 1 april.

Net als twee jaar geleden staan de ouders nu ook achter Sascha van de Lande. © evdw

Sascha van de Lande houdt al tien jaar de crèche open. Het pand is speciaal ingericht voor de opvang van kleine kinderen. Vijf jaar geleden is er nog een bijgebouw opgetrokken. De uitbaatster reageert verbaasd.

“Officieel weet ik nog van niets. Ik vernam de beslissing via de media en berichtjes van de ouders. Ik ben er niet goed van. We gaan kijken wat nu nog de mogelijkheden zijn. Ik vind het erg dat de klachten zijn gebaseerd op de getuigenis van twee ex-werknemers. Hun visie werd onmiddellijk geloofd, maar berust niet op feiten. Als dit het eindpunt van de crèche betekent, moet ik alles verkopen.”

Kind en Gezin

Woordvoerder van Kind en Gezin Nele Wouters: “Dit is het resultaat van een dossier dat we al actief opvolgen sedert 2019. De organisator heeft niet de inzichten om een organisatie te runnen en om de vastgestelde tekorten structureel weg te werken. Het gaat over ongepaste uitspraken ten opzicht van de kinderen, om te weinig begeleidsters en het niet volgen van voorgeschreven procedures. Zo moet het aantal kinderen dat aanwezig is worden bijgehouden, net als de kinderbegeleidsters die aanwezig zijn.”

Onzekerheid troef voor kinderdagverblijf Sascha. © evdw

Ouders verbolgen

Ilka De Bisschop is een van de ouders die haar kindje toevertrouwt aan het kinderdagverblijf. Zij spreekt namens de ouders, die zich ook deze keer achter Sascha scharen. “Dit verbijstert ons en het toont aan dat Kind en Gezin incapabel is. Er wordt wel rekening gehouden met klachten van ex-werknemers, maar de argumenten van de ouders legt Kind en Gezin naast zich neer. Zo toonden we aan dat elementen uit de getuigenis niet waarheidsgetrouw zijn en kregen we te horen dat Kind en Gezin hiermee geen rekening houdt omwille van de sereniteit van het onderzoek. Ik krijg de indruk dat Kind en Gezin hier duidelijk op de vrouw speelt.”

Ook mama Stephanie Van de Sander reageert verbolgen. “Dagelijks rij ik twee andere crèches voorbij om tot hier te komen. We zijn tevreden over Sascha. Gezien de berichten over problemen in crèches moet Kind en Gezin elk dossier kritisch bekijken. Daar zijn we het mee eens. Maar ik heb de indruk dat Sascha hier het slachtoffer wordt van een overijverig Kind en Gezin en een minister die wil aantonen dat hij streng optreedt. Ik heb alle tevredenheidsenquêtes van de crèche van de jongste jaren doorgenomen. Die waren allemaal positief.”

Opvang

Schepen van Kinderopvang Sandra Hoppenbrouwers (CD&V): “De gemeente werd maandag op de hoogte gebracht. We doen er alles aan om andere opvangplaatsen voor de kinderen te zoeken. 13 april opent een nieuwe crèche de deuren. In het Mierennestje is er plaats voor 36 kindjes en daar zijn nog plekjes vrij. Ook in andere kinderdagverblijven zijn er nog enkele plaatsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen