© Reuters

 

Cameraman Fox News en Oekraïense journaliste doodgeschoten in Oekraïne

Pierre Zakrzewski (55), cameraman voor de Amerikaanse nieuwszender Fox News, en de Oekraïense journaliste Oleksandra “Sasha” Kuvshynova (24) zijn doodgeschoten in Oekraïne. Hun voertuig werd beschoten toen ze er aan het werk waren. Fox News correspondent Benjamin Hall raakte zwaargewond en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Dario Van Fleteren

“Iedereen was altijd gerustgesteld wanneer Pierre op de set stond. Hij was een professional. Hij was een journalist. En hij was een vriend”, zegt een nieuwsanker op Fox News. Zijn collega, Pierre Zakrzewski, heeft maandag een aanval in Horenka, een stadje buiten de Oekraïense hoofdstad Kiev, niet overleefd.

Zakrzewski was er aan de slag voor de zender. Hij werkte er samen met journalist Benjamin Hall, wanneer hun voertuig beschoten werd. Hall ligt nog steeds in het ziekenhuis, Zakrzewski overleefde de aanval niet, communiceerde de zender vandaag.

De Oekraïense Oleksandra “Sasha” Kuvshynova vergezelde de crew en hielp hen door Kiev en de omgeving te navigeren.

Onbezongen held

De cameraman had bijzonder veel ervaring met oorlogsverslaggeving. Zo werkte hij voor Fox News eerder al in Irak, Afghanistan en Syrië. “Hij was heel toegewijd om dappere verhalen te vertalen. Hij was professioneel en werkte hard. Vermaard onder journalisten en enorm populair”, aldus Suzanne Scott, ceo van Fox News Media. In december kreeg hij nog de award “onbezongen held” voor zijn werk bij de evacuaties in Afghanistan van afgelopen zomer. Hij kreeg die prijs op een interne awarduitreiking voor Fox-collega’s.

Een andere journalist Brent Renaud, een Amerikaanse journalist die nog voor The New York Times heeft gewerkt en er nu op eigen houtje een documentaire aan het maken was, kwam zondag om het leven. Net zoals bij Zakrzewski werd zijn voertuig beschoten en overleefde hij het niet. Die feiten speelden zich af in de stad Irpin, opnieuw vlak bij Kiev.

LEES OOK. Amerikaanse journalist Brent Renaud gedood in Oekraïne: “Waren net voorbij checkpoint toen ze op ons begonnen te schieten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER