Blog - Zwaar bombardement op theater in Marioepol waar burgers zich schuilhielden, vrees voor veel slachtoffers

In Marioepol, in het zuiden van Oekraïne, is een theater gebombardeerd. Het is onduidelijk hoeveel mensen daarbij om het leven zijn gekomen, maar volgens de burgemeester hielden honderden burgers zich daar schuil in de kelder. De VS heeft voor 1 miljard dollar aan militaire hulp toegezegd aan Oekraïne. President Biden doet die belofte nadat de Oekraïense president Zelenski vanmiddag het Congres had toegesproken. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in deze blog.

IN HET KORT
  • Dag 21 van de oorlog, onderhandelingsronde 4. Delegaties van Oekraïne en Rusland zitten vandaag opnieuw samen om te praten. De gesprekken verlopen "moeilijk", maar "er is ruimte voor compromissen". Rusland zegt dat "neutraliteit naar Zweeds of Oostenrijks model" op de onderhandelingstafel ligt, maar Oekraïne heeft die optie meteen van tafel geveegd. 
  • De Oekraïense president Zelenski heeft het Amerikaanse Congres toegesproken. Hij vroeg om extra militaire hulp en liet een video van de bombardementen zien. Hij kreeg twee keer een staande ovatie van de congresleden.
  • Vluchtelingen uit Marioepol komen met hun auto's aan in Zaporozje. De Russen zouden nu echter begonnen zijn met de stad te bombarderen.
  • In totaal zijn al meer dan 3 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Dat melden de Verenigde Naties. In België werd vandaag de 10.000ste Oekraïense vluchteling geregistreerd.
  • Lokale en internationale media berichten over nachtelijke bombardementen op meerdere Oekraïense steden. Russische schepen zouden raketten hebben afgevuurd richting de omgeving van Odessa. En in Marioepol zouden 400 mensen gegijzeld worden in een ziekenhuis.

Bovenaan de liveblog worden de belangrijkste berichten vastgepind, daaronder vind je alle berichten chronologisch.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Zwaar bombardement op theater in Marioepol met schuilende burgers"

In de zwaar belegerde havenstad Marioepol is een theater gebombardeerd waar burgers zich schuilhielden. Dat meldt de BBC op basis van de lokale autoriteiten. Volgens de adjunct-burgemeester van de stad waren er tussen de 1.000 en 1.200 mensen in het gebouw. Wat er precies gebeurd is, en hoe veel mensen er gewond zijn geraakt, is onduidelijk.

Via de berichtendienst Telegram circuleren er beelden van het gebombardeerde gebouw. Het theater zou moeilijk bereikbaar zijn, waardoor de hulpdiensten niet makkelijk ter plaatse geraken.

De stad Marioepol is ingesloten door Russische militairen. Er zijn in de stad al verschillende bombardementen geweest. 

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat zij verantwoordelijk zijn voor het bombardement op het theater in Marioepol. Volgens Rusland heeft de Azovmilitie, die aan de zijde van de Oekraïeners meevecht, het theater opgeblazen.

Videospeler inladen...

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft het geweld op Twitter zwaar veroordeeld. Hij noemt de aanval een oorlogsmisdaad. Volgens hem waren er op het moment van het bombardement honderden mensen voor het oorlogsgeweld aan het schuilen en is het gebouw volledig verwoest.

Op satellietbeelden van Maxar van begin deze week, van de omgeving van het theater is een witgekalkt woord te zien, voor en achter het gebouw. In het Russisch staat er "kinderen" op de grond geschreven. Persagentschap AFP heeft het luchtbeeld verspreid. Het is niet duidelijk wie die markering heeft aangebracht. Het zou een waarschuwing kunnen zijn, dat er zich veel kinderen in het theater bevonden.

VN Veiligheidsraad morgen opnieuw samen over Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag opnieuw bijeen over de oorlog in Oekraïne. Dat is al de negende keer sinds de oorlog begonnen is. De spoedzitting is door verschillende westerse landen aangevraagd: het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Albanië en Noord-Ierland. De bijeenkomst zou starten rond 20.00 uur Belgische tijd.

Claude Van de Voorde, militaire vertegenwoordiger bij de NAVO: "Evolutie naar oorlog van terreur, om de Oekraïense bevolking te breken"

Luitenant-generaal Claude Van de Voorde, militaire vertegenwoordiger bij de NAVO, schetst in "De afspraak" een somber beeld van de evolutie van de oorlog in Oekraïne. "Het is een oorlog van terreur aan het worden, zonder onderscheid tussen militaire doelen en burgers. De diplomatie doet zijn werk, maar dat gaat traag vooruit. Ondertussen lijkt het de bedoeling van Poetin om de Oekraïense bevolking moreel te breken."

Tegelijk zorgt de oorlog in Oekraïne voor bijzonder veel internationale samenwerking. "Poetin heeft bereikt wat hij nooit had verwacht: de NAVO is meer verenigd dan ooit, inclusief onze partnerlanden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Van de Voorde. "De humanitaire solidariteit is absoluut, we zitten echt op één lijn."

Bekijk hier het fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou: "Geen tekenen dat Rusland van plan is om operatie te stoppen"

Correspondent Geert Groot Koerkamp volgde vandaag de speech van de Russische president Poetin, en de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. "De onderhandelingen gaan met ups en downs. Er zijn geen tekenen dat Rusland van plan is om de operatie in Oekraïne te stoppen. Beide partijen staan nu wel realistischer in de onderhandelingen, en er zou een opening zijn om verder te praten. Maar de tegengestelde belangen van de beide partijen vallen moeilijk met elkaar te rijmen", zegt hij in "Terzake".

Videospeler inladen...

Amerikaanse president Biden noemt Poetin "oorlogscrimineel"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische president Vladimir Poetin een oorlogscrimineel genoemd, na zijn beslissing om Oekraïne binnen te vallen. Biden deed die uitspraak tegen een journalist tijdens een evenement rond huiselijk geweld op het Witte Huis, waar de pers op aanwezig was. Dat melden verschillende bronnen. 

Het is de eerste keer dat Biden zich in die forse bewoordingen uitlaat over zijn Russische collega. Woorden die op weinig begrip kunnen rekenen bij het Kremlin. Volgens het Russische nieuwsagentschap Tass noemt Rusland die uitspraak "onaanvaardbaar en onvergeeflijke retoriek". Een woordvoerder van het Witte Huis heeft daarna nog laten weten dat Biden deze uitspraak "vanuit zijn hart" gedaan heeft, als reactie op zijn "barbaars gedrag".

Hans Jaap Melissen vanuit Kiev: "Door uitgaansverbod is miljoenenstad een spookstad geworden"

Verslaggever Hans Jaap Melissen bevindt zich nog altijd in Kiev, waar nu ook overdag een uitgaansverbod heerst. "Ik ben afgelopen nacht voor het eerst in de schuilkelder van het hotel gaan slapen, waar ik toch ook ben gewekt door het lawaai van raketinslagen", vertelt hij in "Terzake".

"Die aanvallen gaan maar door. De miljoenenstad Kiev is nu zo verlaten en stil, een echte spookstad. Je hoort enkel het geluid van vogels, in combinatie met bombardementen in de verte. Mensen hier in Kiev blijven bang voor zware aanvallen."

Bekijk hier het gesprek met Melissen in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Ontvoerde burgemeester Melitopol weer vrijgelaten"

Ivan Fedorov, de burgemeester van de stad Melitopol, in het zuidoosten van Oekraïne, is weer vrij, nadat hij enkele dagen geleden door Russische troepen was ontvoerd. Dat laat Andriy Yermak van het kabinet van de Oekraïense president Zelenski weten. 

"Hij is vrijgelaten door de Russen", zo klinkt er in een korte mededeling. In een filmpje op Twitter is te zien hoe de Oekraïense president Zelenski belt met Fedorov, om te horen hoe het met hem gaat. "We laten onze mensen niet in de steek", zegt hij.

Meer details over de vrijlating zijn niet bekend, al zou die er gekomen zijn na een "speciale operatie" Vorige week circuleerden er beelden van Fedorov, die uit het stadhuis van Melitopol werd verdreven, omringd door Russische soldaten. Hij zou nu snel weer aan de slag gaan als burgemeester.

Rudi Vranckx sprak met Oekraïeners op de vlucht: "Pak mensen gestrand onderweg, hallucinant wat er gebeurt"

Rudi Vranckx sprak vandaag heel wat mensen die de stad Marioepol zijn ontvlucht. Het traject naar de stad Zaporozje is ongeveer 200 km. Ongeveer 4.000 auto's zouden van daaruit al vertrokken zijn, waarvan er naar schatting 570 effectief zijn aangekomen. 

"Mensen vertellen ons dat ze met verschillende auto's samen vertrokken zijn, maar niet allemaal zijn aangekomen. We horen ook dat mensen aan checkpoints grondig worden gecontroleerd, en soms ook bedreigd. Vlak buiten Zaporozje is nog een uitgebrand voertuig gevonden. We weten dat heel wat mensen de nacht onderweg zullen doorbrengen, in de hoop dat ze hier één van de komende dagen toch geraken."

Videospeler inladen...

Oekraïeners vluchten van zwaar belegerde stad Marioepol naar Zaporozje: "Angstaanjagend"

Oekraïeners proberen massaal de zwaar belegerde stad Marioepol te ontvluchten, naar Zaporozje, zo'n 200 kilometer ten noordwesten daarvan. "Het is de hel op aarde", vertellen mensen die op de vlucht zijn geslagen aan de ploeg van VRT NWS-journalist Rudi Vranckx. Hij kon er spreken met mensen die erin geslaagd zijn om te vluchten, want de grootschalige evacuatiepogingen zijn tot nu mislukt. 

Videospeler inladen...

Biden gaat in op vraag van Zelenski en stuurt extra militaire hulp

De Verenigde Staten zullen extra wapens leveren aan Oekraïne, ter waarde van 800 miljoen dollar. Dat heeft de Amerikaanse president Biden bekendgemaakt op een persconferentie. Het land gaat daarmee in op de vraag van de Oekraïense president Zelenski die daartoe opriep in een videoboodschap aan het Amerikaanse Congres.

"Het nieuwe pakket zal ongeëvenaarde bijstand bieden aan Oekraïne", zei Biden. Zo zal de VS onder meer drones, langere luchtafweersystemen en munitie sturen. Het kostenplaatje van de Amerikaanse militaire hulp voor Oekraïne komt daarmee deze week op 1 miljard dollar. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen