© Zoonar.com/ironjohn - creative.belgaimage.be

Hoge prijzen, en dus (veel) meer brandstofdiefstallen uit auto's of vrachtwagens: dit kan je ertegen doen

De hoge prijzen doen ook het aantal brandstofdiefstallen pieken. Dat merkt Xolutions, een expertisecentrum dat de vaststellingen moet doen. Dieven boren een gaatje in de tank van een auto of vrachtwagen en vangen zo de brandstof op. 

Stel: je wordt 's morgens wakker, vertrekt nietsvermoedend met de bestelwagen naar je werk en valt even later stil - met een spoor van mazout achter je. Dan is de kans groot dat er een brandstofdief heeft toegeslagen. 

Deze garagist kreeg net een wagen binnen waaruit brandstof werd gestolen. De dief moet niet veel moeite doen, zo blijkt.

Videospeler inladen...

Zulke brandstofdiefstallen gebeuren de laatste tijd opvallend meer, merken experten op. Dat heeft alles te maken met de hoge prijzen. "Waar we normaal gezien 20 keer per jaar een aangifte krijgen, hebben we dat aantal alleen al vorige week gekregen", vertelt Sjoerd Monteyne van Xolutions. 

Transportfederatie Febetra is niet verwonderd dat er een stijging is de afgelopen tijd. "Het is een fenomeen dat de kop opsteekt als de brandstofprijzen stijgen."

Het is een fenomeen dat de kop opsteekt als de brandstofprijzen stijgen

Febetra

De daders gaan bijzonder inventief te werk. Ofwel slaan ze de vuldop van de tank eraf en zuigen ze de brandstof met een slang op. Ofwel leggen ze zich onder het voertuig, boren een gat in de brandstoftank en vangen de brandstof op die manier op. "Vrachtwagens kunnen 800 tot 1.400 liter tanken, aan 2 euro per liter. Dat is gemakkelijk een paar duizend euro winst", vertelt Monteyne. De brandstof wordt dan doorverkocht of voor eigen gebruik gebruikt. 

Vrachtwagens kunnen 800 tot 1.400 liter tanken, aan 2 euro per liter. Dat is gemakkelijk een paar duizend euro winst

Sjoerd Monteyne

En opvallend: het zijn niet alleen vrachtwagens waar de dieven toeslaan. Ook steeds meer bij kleinere bestelwagens. "Dan staat de auto gewoon op de oprit. Of vorige week was er zelfs iemand van wie de auto in een ondergrondse parking stond." Meestal is de brandstof niet verzekerd, de schade wel. Maar die loopt ook gemakkelijk op tot een paar duizend euro. 

Wat kan je zelf doen?

Als je een vrachtwagen hebt: 

  • Parkeer de vrachtwagen op het (afgesloten) bedrijventerrein. 
  • Tank niet vrijdagavond, maar maandagmorgen. 
  • Gebruik een antidiefstal-vuldop

Als je als particulier een kleinere bestelwagen hebt: 

  • Zet je wagen in de garage, op de oprit of op een plek waar er veel sociale controle of camerabewaking is. 
De experten waarschuwen wel dat het niet gemakkelijk is om dit te voorkomen.

Meest gelezen