Directeur Paul Vliegen van vzw Sint-Barbara, bouwheer van het nieuwe woonzorgcentrum, volgt de archeologische opgravingen op de voet.  © roger dreesen

Oudste bewoning van Opglabbeek gevonden, “maar niet waardevol genoeg om te bewaren”

Oudsbergen -

Net achter het Opglabbeekse gemeentehuis, waar vzw Sint-Barbara een woonzorgcentrum bouwt, hebben archeologen sporen van middeleeuwse bewoning gevonden. “Mogelijk de oudste menselijke aanwezigheid in het centrum van Opglabbeek.”

Tijdens de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum in Opglabbeek zijn resten van oude bewoning aangetroffen. Dat bleek al uit eerder sleuvenonderzoek. “Er zijn best veel sporen gevonden in deze zone tijdens het eerste systematische onderzoek. In eerste instantie hebben onze graafmachines 400 m² opengelegd. In totaal gaat het om 3.900 m² onderzoekszone”, zegt archeoloog Alex Doucet.

Die onderzoekszone ligt op zo’n 100 meter van de Sint-Lambertuskerk. “De gevonden resten dateren uit de middeleeuwen, vanaf de 11de/12de eeuw. Het zijn menselijke ingrepen in de ondergrond en het gaat om een 50- tal sporen van houtpalen van skeletbouw, vondsten die deze redenering bevestigen”, klinkt het bij de archeologen van Groep Vanvooren.

Noodarcheologie

In principe ronden de archeologen eind deze week hun werkzaamheden al af. Dat is snel, want ze waren pas vorige week vrijdag begonnen om alles in kaart te brengen. “Eerst hebben wij een deel laten afgraven. Daaronder vonden wij dan de bewoning uit de 11de en 12de eeuw”, zeggen de archeologen.

Historisch interessante vondsten, maar niet waardevol genoeg om te bewaren. “Wel om ze voor het nageslacht te beschrijven. Op het middeleeuwse niveau vinden we sporen van grondverstoring, afvalkuilen, silex en aardewerk, afwateringsystemen en ook houten palen die wijzen op bebouwing”, zegt archeoloog Ward Decramer.

Geen vertraging

Paul Vliegen, algemeen directeur van vzw Sint-Barbara, volgt de opgravingen op de voet: “Die zorgen gelukkig niet voor vertraging dankzij de noodarcheologie. De bouwaanvraag en de aanbesteding van het bouwdossier zijn lopende. Nog deze zomer willen we starten met de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum. In de loop van 2024 willen we met 83 bewonerskamers, tien plaatsen voor dagopvang en tien assistentiewoningen de huidige bewoners van Het Kimpenhof verwelkomen in hun nieuwe thuis.” (rdr)