Verstappen voorbij Hamilton in de laatste lap van de laatste race in Abu Dhabi.
Volledig scherm
Verstappen voorbij Hamilton in de laatste lap van de laatste race in Abu Dhabi. © Photo News

Na de strafste F1-ontknoping ooit: regels rond safety car nu toch veranderd

Formule 1De nu al meer dan beruchte GP van Abu Dhabi uit december 2021 krijgt nog een staartje. Na onderzoek naar de merkwaardige ontknoping heeft autosportfederatie FIA besloten om de regels rond de safety car aan te passen. Niet ‘any car’ maar ‘all cars’ die op een ronde achterstand rijden, moeten de safety car inhalen voordat de race weer hervat wordt. Lewis Hamilton lacht ongetwijfeld eens groen.

15 reacties

  • Randy Brenkers

    2 jaar geleden
    Men zou er beter voor zorgen dat alle regels op dezelfde manier op elk moment en voor iedereen hetzelfde worden toegepast. Indien dat vorig seizoen was gebeurd, was er niet zo een commotie ontstaan over de laatste race want Verstappen zou al een race eerder wereldkampioen zijn.
  • Ivo Janssens

    2 jaar geleden
    De race leiding heeft altijd het laatste woord, dus altijd de mogelijkheid de regels te buigen. Andere mogelijkheid is een bepaald aantal race rondes rijden, safetycar rondes niet meegerekend, als in het voetbal (2x 45min + blessure tijd). Dan wordt het ook spannend want niemand weet op voorhand hoeveel safetycar rondes er gaan komen, ongekende hoeveelheid brandstof dus. Dat wordt voor sommige op het einde trager rijden en voor andere een te zware wagen aan de start, beide kosten tijd. STRATEGIE
  • Kris Verstraelen

    2 jaar geleden
    Virtual safety car was genoeg geweest in december
  • René Van Halen

    2 jaar geleden
    De enige goede regels is gedubbelden laten stoppen. Die hebben in het hele raceverhaal niets meer te zoeken en zorgen gewoon voor koersvervalsing. En het systeem van de safetycars is ook gewoon koersvervalsing. Laat iedereen gewoon zijn voorsprong behouden en laat iedereen starten met de achterstand die hij had op zijn voorganger op het moment dat er een incident ontstaat. En banden gaan wisselen zou ook verboden moeten worden.
  • Smoske Peerens

    2 jaar geleden
    Het blijft een vervalsing van de uitslag. Verstappen kon verse banden halen zonder risico (was 2 en bleef 2). Als de regels waren gevolgd was er nooit genoeg tijd om de race te hervatten (daarom dat Mercededs Hamilton niet meer had binnengeroepen). Maar de stunt van Masi heeft er anders over beslist. Regels flagrant geschonden. Hamilton bestolen. Verstappen werledkampioen. Alsof ze in het voetbal uit het niks een penalty fluiten in de laatste minuut.