"As heard on Radio Soulwax Pt.2" is 20 jaar, broers Dewaele blikken terug: "Twee keer aangeklaagd, twee keer gewonnen" 

"As heard on Radio Soulwax Pt.2", het mixalbum van Stephen en David Dewaele dat een uitloper was van het Studio Brussel-programma "Hang the dj", is 20 jaar oud. Sam De Bruyn viert die verjaardag met de broers in hun Studio Deewee in Gent en stelt hen dezelfde vragen die hij 10 jaar geleden ook al stelde en dat levert verrassende antwoorden op. "Het was de juiste plaat op het juiste moment." 

Stephen en David Dewaele zijn zelf niet echt bezig met de verjaardagen van hun werk. Het is dan ook al de tweede keer dat Sam De Bruyn hen moet herinneren aan de verjaardag van "As heard on Radio Soulwax Pt.2", 10 jaar geleden al eens en nu.

Op die plaat brachten Stephen en David Dewaele bijvoorbeeld "Independent women part I" van Destiny's Child en "Dreadlock holiday" van 10cc samen.  Het was de uitloper van hun radioshow waarin ze muziek verknipten en mixten: Rick Astley met Chemical Brothers, Daft Punk met The Beatles en Jackson 5 met Röyksopp. 

De broers Dewaele hadden voor hun mash-upalbum een lijst van 800 liedjes gemaakt die ze wilden mixen en waarvoor ze de officiële toelating wilden om ze te gebruiken.  "Daft Punk had toen bijvoorbeeld neen gezegd", herinnert Stephen Dewaele zich. "En nu, jaren later horen we dat ze het zelf niet wisten en dat hun publisher meteen zelf neen gezegd had. Van veel artiesten hebben we achteraf gehoord dat ze het zelf wel gewild zouden hebben." 

Bekijk het volledige gesprek met Stephen en David Dewaele:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"We hadden een website, met daarop ook een lijst met iedereen die neen gezegd had en daar is veel reactie op gekomen. Die aanvragen, dat hangt af van waar het nummer zit", legt David Dewaele uit. "Het was meestal het management of de platenfirma die al meteen geweigerd had."

Het album is wel een legaal precedent geworden. "PIAS (de toenmalige platenfirma van Soulwax, red.) had een soort loophole gevonden met de EU. We zijn twee keer aangeklaagd geweest en hebben twee keer gewonnen. Het idee van hoe lang muziek over elkaar gemixt kan zijn, die mixplaat is daar een beetje een precedent voor geworden." 

De broers Dewaele spelen trouwens nog altijd mixes uit het album, maar kijken ook naar de toekomst. "Het gaat organisch, maar nu proberen we het te forceren, wij zijn nu ook op het punt dat we verveeld zijn met alles wat er rondom ons gebeurt en we willen ook iets doen dat voor ons exciting is", besluit David Dewaele mysterieus. "We doen dat ook altijd een klein beetje hier en een klein beetje daar, maar misschien moeten we gewoon eens iets radicalers doen." 

Meest gelezen