© AeroVironment, TRT World Research Centre

Verenigde Staten overwegen levering van ‘kamikaze-drones’ aan Oekraïne

De Amerikaanse regering overweegt om Oekraïne te bevoorraden met geavanceerde Switchblade-drones, bijgenaamd de kamikaze-drone. Dat meldt NBC News. Dergelijke drones kunnen Russische tanks vanop kilometers afstand bijzonder precies viseren.

jvh
Bron: NBC

Er bestaan twee varianten van de Switchblade-drone: de Switchblade 300 voor aanvallen op militair personeel en de Switchblade 600 voor aanvallen op gepantserde voertuigen. Beide drones zijn slimme robots geladen met explosieven, die zich met behulp van camera’s en een geavanceerd sturingssysteem op hun doelwit storten en zichzelf vervolgens tot ontploffing brengen. Zoals een kamikaze dus.

Ze kunnen uiteraard maar één keer gebruikt worden, maar het voordeel is dat ze veel goedkoper zijn dan de Hellfire-raketten die afgevuurd worden door de veel zwaardere Reaper-drones. Zo zou de Switchblade 300 slechts 6.000 dollar (ongeveer 5.500 euro) kosten. Volgens experts kunnen dergelijke drones zware schade toebrengen aan de Russische troepen, die er maar niet in slagen om het Oekraïense luchtruim onder controle te krijgen.

Onduidelijkheid

Het is echter niet duidelijk hoeveel Switchblade-drones de Verenigde Staten in voorraad heeft, hoe snel producent AeroVironment er nieuwe kan produceren en hoeveel training het zou vergen om de Oekraïners te leren de drones te gebruiken.

De Amerikaanse regering heeft naar verluidt dan ook nog geen beslissing genomen over de eventuele levering, ook al omdat de vrees bestaat dat het conflict tussen Rusland en de NAVO dan verder escaleert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER