Katrien Verwinnen (Onroerend Erfgoed)

Zusters in Opwijk mogen geen Oekraïense vluchtelingen opvangen omdat klooster niet brandveilig is

De zusters van de heilige Vincentius a Paulo in Opwijk kunnen geen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Eén van de vleugels van het klooster in de Kloosterstraat staat leeg, maar is tegelijkertijd niet brandveilig.

Het gemeentebestuur van Opwijk is op zoek naar verschillende opvangplaatsen voor vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne. Daarvoor kwamen ze ook op het idee om de zusters van de heilige Vincentius a Paulo in te schakelen. "We hebben hen zelf gecontacteerd met ons idee, want we hebben niet zoveel mogelijkheden in onze gemeente. Hier zijn geen hotels, campings of leegstaande noodwoningen. De zusters waren bereid om te helpen, maar brandtechnisch zijn er blijkbaar een aantal problemen waardoor dat niet kan", legt burgemeester Inez De Coninck (N-VA) uit.

"We vragen niet liever dan om Oekraïense vluchtelingen te kunnen opvangen", laten de zusters in Het Nieuwsblad weten. "We hebben wel keukengerief, bedden en kastjes ter beschikking. Dat hebben we ook laten weten aan de gemeente.” Intussen heeft het gemeentebestuur van Opwijk zijn oog laten vallen op twee gebouwen die ze op korte termijn kan vrijmaken. Enerzijds boven het voormalige café aan de Sint-Pauluszaal en anderzijds in het vroegere gebouw van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO). "Daar zouden mits een paar ingrepen aparte slaapkamers kunnen gemaakt worden. Zo dat iedereen zijn privacy heeft. De leefruimte, het sanitair en de keuken zouden de gezinnen dan moeten delen," aldus nog de burgemeester. Heel wat inwoners van Opwijk hebben zich intussen ook al aangemeld als mogelijk gastgezin.

Meest gelezen