Dure boter en schaarse zonnebloemolie: zo kan je besparen in de keuken

De energie- en brandstofprijzen bereiken recordhoogtes. Maar ook producten zoals boter zijn duurder geworden. Hoe houden we het nog enigszins betaalbaar? "The Messy Chef" Jelle Beeckman geeft tips hoe je in de keuken kan besparen.

Boter is opvallend duurder geworden, dat merkt Inspecteur Sven Pichal in zijn winkelkar-test.

Volgens Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie heeft het te maken met de wet van vraag en aanbod. "Er wordt minder melk geproduceerd. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van Europa en andere delen van de wereld. Maar de vraag blijft groot, met hogere prijzen als gevolg. Internationaal is de prijs van boter in grote hoeveelheden zelfs met 50% gestegen." 

Boter is niet het enige product in onze keuken dat last heeft van de crisis. Ook zonnebloemolie wordt schaars.

Dat komt dan weer door de oorlog in Oekraïne. 75 procent van de gebruikte zonnebloemolie komt uit Oekraïne en Rusland. 

Koken zonder boter en zonnebloemolie

Laat boter en zonnebloemolie nu twee vetstoffen zijn die we vaak gebruiken in de keuken. "The Messy Chef" Jelle Beeckman geeft bij Radio 2 Spits tips om met andere vetstoffen te werken. 

  • Gebruik andere oliën. "Denk dan aan arachide olie of maïsolie", zegt Beeckman. "Olijfolie is ook een optie, maar dat is sowieso al duurder. Daar bespaar je dus niet echt mee."
     
  • Gebruik minder vetstof. "Ik gebruik iets minder boter in mijn puree. Dat is niet alleen goedkoper, mijn cholesterol zal me ook dankbaar zijn."
     
  • Bak eens met mayonaise. "Mayonaise bevat olie en ei. Je kan er dus mee bakken", zegt Beeckman. "Je moet dat natuurlijk niet met alles doen. Maar het kan. Als je bijvoorbeeld een croque monsieur bakt, is het heel lekker." 
     

Gebruik bakpapier

"Als je anders kookt, kan je ook besparen", zegt de Messy Chef. "Je kan wat vaker de oven gebruiken, al verbruikt die natuurlijk ook energie. Het voordeel is dat je dan maar een beetje vetstof gebruikt. En andere optie is je groenten stomen in plaats van te bakken."

Je kan ook koken zonder vetstof. "Ga dan voor bakpapier", zegt Beeckman. "Zo'n goed ouderwets velletje doet altijd zijn werk. Je kan dat trouwens ook gebruiken in de pan. Ik bak vaak vis in de pan met bakpapier. Zo kan je ook veel gemakkelijker je vis heelhuids op je bord krijgen. Pas wel op als je een gasvuur hebt. Dan is dat papier in de pan heel gevaarlijk."

Een goede pan

Beeckman raadt ook aan om te investeren in een goede pan. "Dan heb je sowieso minder vetstof nodig. Ik denk dan aan een antiaanbakpan." 

Je kan ook vettiger vlees kopen. "Daar zit iets meer vet aan. Het smeltende vetrandje zorgt ervoor dat je vlees makkelijker kan bakken of garen. De gouden regel daarbij: draai het vlees niet te snel. Je moet het tijd geven om een krokant laagje te krijgen. Het is ook normaal dat er wat rook in de pan ontstaat, maar daardoor krijg je ook die heerlijke rokerige smaak."

Meest gelezen