©  Shutterstock

Geen knip en geen hormonen? De andere voorbehoedsmiddelen op een rijtje

Steeds meer mannen laten zich in ons land steriliseren: zo’n vijfentwintig procent meer ten opzichte van tien jaar geleden. Tegelijkertijd neemt de pilmoeheid onder Belgische vrouwen nog steeds toe. Win-win, zou je zeggen. Maar wat als je nog niet wilt kiezen voor die definitieve knip en toch geen hormonen wenst te slikken? Billie zet de alternatieven, inclusief de voor- en nadelen, op een rijtje.

Lai-Wah Chong

De verantwoordelijkheid voor anticonceptie lig allang niet meer enkel bij de vrouw. De man moet ook zeker zijn steentje bijdragen. Maar een vasectomie is een ingreep die niet een-twee-drie terug te draaien valt en daarom geen optie voor jonge koppels met een toekomstige kinderwens. Daarnaast wordt de pil steeds vaker in de vuilbak gegooid, omdat vrouwen liever niet dagelijks hormonen slikken. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zonder hormonen die je kunt gebruiken om te vrijen zonder zwanger te geraken.

Condoom

Voordelen: een condoom is bij ­correct gebruik veilig, beschermt als enige anticonceptiemiddel tegen soa’s en bijna honderd procent tegen zwangerschappen.

Nadelen: de kans op scheuren is klein, maar is nog altijd aanwezig. Sommige mensen geven ook aan dat vrijen met condoom minder prettig voelt.

“Een condoom is wél betrouwbaar als het op de juiste manier gebruikt wordt, maar er gebeuren veel ongelukjes mee”, klinkt het bij het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa. “Het wordt te laat omgedaan, het scheurt omdat er niet genoeg glijmiddel is, het wordt te laat weer afgedaan ...”

Pessarium

Het pessarium is een siliconen kapje of ring die de baarmoederhals afsluit en die je samen met zaaddodend middel gebruikt. Na de zaadlozing moet je het nog minstens zes uur laten zitten.

Voordeel: je kunt een pessarium meerdere keren gebruiken, het gaat één tot twee jaar mee.

Nadeel: door onjuist gebruik is de kans op zwangerschap in de praktijk zestien procent.

Koperspiraaltje

Een klein plastic voorwerp met koperdraad eromheen dat je op twee manieren beschermt: koper is giftig voor mannelijke zaadcellen en koper maakt het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte cel.

Voordelen: elk jaar moet je het spiraal laten controleren, maar het werkt wel vijf tot tien jaar. Het bevat geen hormonen, dus je wordt elke maand ongesteld. Je cyclus loopt dus honderd procent natuurlijk door.

Nadeel: het is iets minder veilig dan het hormonaal spiraal en het kan leiden tot hevige bloedingen.

Kalender- en temperatuurmethode

Door middel van het bijhouden van je menstruatiecyclus en de vruchtbare dagen op de kalender, weet je wanneer het ‘veilig’ is om te vrijen.

De temperatuurmethode is accurater: hierbij ga je op basis van temperatuur (die vaak bijgehouden wordt met een app zoals Natural Cycles en Kindara of een computertje zoals de LadyComp) je cyclus in kaart brengen en vermijden om onbeschermde seks te hebben op de vruchtbare dagen rond je eisprong.

Voordeel: het is de meest natuurlijke manier van anticonceptie en je kunt deze methode omgekeerd inzetten wanneer je zwanger wenst te worden.

Nadelen: het klinkt eenvoudig, maar je moet je ­lichaam door en door kennen om je vruchtbare periode te berekenen. Voor de kalendermethode moet je tot een jaar lang je cyclus noteren en zo uittellen wanneer je eisprong plaatsvindt. Een app of computer kan niet alles registeren, als je bijvoorbeeld nog maar een beetje ziek bent, is je systeem al verstoord. Gynaecoloog Johan Wiemeersch noemt de methodes “uit grootmoeders tijd”. “Alleen doen als je écht een heel stipte cyclus hebt.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws