Grote delen van de Japanse hoofdstad Tokio zitten zonder stroom.
AFP or licensors

Zware aardbeving nabij Fukushima in Japan: schade aan gebouwen en miljoenen mensen tijdlang zonder stroom

De oostkust van Japan is vanmiddag getroffen door een zware aardbeving. Die vond plaats in de Stille Oceaan en had een kracht van 7.3. In de regio rond Fukushima is er schade aan gebouwen, maar voorlopig zijn er geen dodelijke slachtoffers gemeld. Zeker 2 miljoen mensen in verschillende regio's zaten zonder stroom na de beving.

De aardbeving van vandaag deed zich voor op ongeveer dezelfde plaats als deze uit 2011, in de Stille Oceaan voor de kust van Fukushima. Ze had een kracht van 7.3 en vond plaats op een diepte van 60 kilometer, aldus de Japanse seismologische dienst.

In de hoofdstad Tokio werden zware schokken gevoeld. Volgens de lokale elektriciteitsmaatschappij TEPCO zaten in de regio tussen Tokio en het noorden zeker twee miljoen gezinnen zonder stroom als gevolg van de beving. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Voor de oostkust van Japan was een tijdlang een tsunami-alarm van kracht, maar dat is intussen afgeblazen. Uit de regio rond Fukushima komen meldingen van schade aan gebouwen, maar het is nog onduidelijk hoe zwaar de gevolgen zijn. Er is sprake van enkele gewonden, maar voorlopig zijn er geen dodelijke slachtoffers gemeld. De autoriteiten waarschuwen dat er nog naschokken kunnen volgen.

Volgens de Japanse regering zouden er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld in de kerncentrale van Fukushima die in 2011 zwaar beschadigd werd door een tsunami. Ook een andere kerncentrale in de buurt zou geen schade hebben opgelopen.

In het oosten van Japan werden een aantal spoorwegverbindingen stilgelegd. Premier Fumio Kishida heeft een noodcentrum opgericht om alles te coƶrdineren. De Japanse luchtmacht voert vluchten uit boven het gebied om de schade in te schatten. (Lees verder onder de video en de kaart).

Beelden van de aardbeving in de Japanse steden Sendai en Iwaki (laatste beelden) in de prefectuur Fukushima

Videospeler inladen...

In hetzelfde gebied leidde een zware aardbeving met een magnitude van 9 in maart 2011 tot een grote tsunami die de kerncentrales van Fukushima verwoestte waardoor radioactief materiaal vrijkwam. Bij die tsunami zijn toen meer dan 18.500 mensen omgekomen of vermist. Meer dan 165.000 anderen moesten uit het gebied geƫvacueerd worden.

Japan is erg gevoelig voor aardbevingen, maar de meeste gebouwen zijn daarom volgens erg strenge regels opgetrokken om schade te beperken. Tegen erg grote aardbevingen zoals die in 2011 zijn die gebouwen evenwel niet bestand.

Meest gelezen