©  REUTERS

Internationaal Gerechtshof in Den Haag beveelt: “Rusland moet oorlog in Oekraïne onmiddellijk staken”

Rusland moet onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne stoppen, zo eist het Internationaal Gerechtshof in Den Haag woensdag. Dat is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Uitspraken van de rechters zijn bindend, maar het hof kan landen niet dwingen zich aan de uitspraak te houden.

mtm
Bron: BELGA

Rusland mag de pro-Russische separatisten in de regio’s Donetsk en Loehansk ook niet helpen, bepaalde het Internationaal Gerechtshof.

De rechtbank oordeelde met 13 stemmen tegen 2 voor een voorlopig bevel dat “de Russische Federatie de militaire operaties die zij op 24 februari op het grondgebied van Oekraïne is begonnen, onmiddellijk moet opschorten”. Alleen de Russische en Chinese rechters in de rechtbank stemden tegen het bevel.

“Complete overwinning”

De zaak was aangespannen door Oekraïne en president Volodimir Zelenski reageerde erg tevreden op de uitspraak. “Een complete overwinning voor Oekraïne”, zo schreef de president op Twitter. “Rusland moet hier onmiddellijk gevolg aan geven. Als ze dat niet doen, zullen ze nog meer geïsoleerd geraken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer