België neemt 190 dode zeepaardjes en rugvlekweekschildpad in beslag

De Belgische douane en de federale overheidsdienst Volksgezondheid hebben recent in het kader van een internationale operatie 190 dode zeepaardjes, een rugvlekweekschildpad, rijstvogels, halskettingen in ivoor en geneesmiddelen op basis van de beschermde plant aloe ferox in beslag genomen.

gjs

Operatie Thunderbird liep van 30 januari tot 19 februari en kaderde in de strijd tegen stroperij, illegale oogst, illegale handel en transnationale criminaliteit gelinkt aan flora en fauna. Dat meldt federale overheidsdienst Financiën vrijdag.

Veertigtal landen

Naast België namen ook een veertigtal andere landen deel waaronder Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar ook bijvoorbeeld Guatemala, Marokko, Mongolië, Rusland en Zuid-Soedan.

Alles samen werden wereldwijd meer dan 4.770 vogels, meer dan 100 wilde katten en meer dan 1.240 reptielen waarvan minstens 560 schildpadden in beslag genomen, alsook meer dan 2,75 ton schubben van schubdieren, meer dan 8,2 ton ivoor en meer dan 310 huiden van verschillende diersoorten. Nog op het lijstje van inbeslagnames staan meer dan 25 ton aan delen van dieren zoals vlees, hoorns en pluimen, meer dan 37.130 afgeleide en bewerkte producten, zoals geneesmiddelen, versieringen of beeldjes gemaakt met dierlijke delen en meer dan 1,43 ton zeefauna en -flora.

Jaarlijkse groei

De waarde van milieumisdrijven wordt door de VN en Interpol momenteel geschat op 58 tot 203 miljard dollar op jaarbasis. Deze misdrijven kennen bovendien een jaarlijkse groei van 5 tot 7 procent en zijn transnationaal en zelfs transcontinentaal goed georganiseerd, luidt het. België wil daarom in het kader van het Europese actieplan tegen de illegale handel in wilde dier- en plantensoorten dergelijke controles nog opvoeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER