Magda (110) gevierd als oudste Vlaming en derde oudste van Benelux: “Eindelijk weer feest”

Zandhoven -

Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven had woensdag redenen om een feestje te bouwen, want Magda Janssens vierde haar 110de verjaardag. Zij is hiermee de oudste Vlaming en moet in België enkel nog de Waalse Marcelle Lévaz voor zich dulden, die 364 dagen ouder is.

Kristin Matthyssen

De oudste Belg ooit, Woinke Turck uit Machelen, werd 112 en 186 dagen oud. De oudste mens ooit ter wereld was de Française Jeanne Calment, die in 1997 overleed toen ze 122 was en Vincent van Gogh nog gekend had. Maar kom, Magda Janssens is toch ook stilaan op weg om een antropologisch fenomeen te worden. Na het overlijden van de Lierse Julia Van Hool in april vorig jaar op haar 111de, is Magda nu de ouderdomsdeken van Vlaanderen. Na twee feestjes in mineur door de coronamaatregelen, kon ze nu woensdag opnieuw gevierd worden met haar medebewoners van de hele tweede verdieping.

Vorig jaar bleef het feestje beperkt tot een bezoek van dochter Francine (76) en zoon André (87) Ceulemans. Nu kon iedereen een toost uitbrengen en zorgde woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost voor lekkere hapjes, dessert en schuimwijn. Directeur Charlotte Leemans droeg naar goede gewoonte een huldegedicht op rijm voor en burgemeester Luc Van Hove en schepen Mieke Maes kwamen de eeuweling in de bloemen zetten. Koning Filip en koningin Mathilde lieten een plant in een goudkleurige pot afzetten.

Een leven in foto’s. ©  kma

Magda Janssens overleefde vorig jaar nog corona – ze was er nauwelijks ziek van – en neemt buiten een slaappilletje geen medicatie. Tijdens haar feestje dommelde ze af en toe wel in. “Volgend jaar maken we er een verjaardagsbrunch van, want in de voormiddag is Magda altijd fitter”, vertelt Charlotte Leemans. “Normaal doet ze na de middag altijd een dutje.” Ook burgemeester Luc Van Hove is trots. “Zij heeft twee wereldoorlogen meegemaakt, en hopelijk straks geen derde.”

De derde oudste van de Benelux - de Nederlandse Ebeltje Hut is net als Marcelle Lévaz 111 - is wel wat vermagerd en stiller geworden. “Maar ze kan af en toe nog scherp uit de hoek komen met een rake opmerking”, zegt Leemans. “Als iets niet haar goesting is, zal ze het zeker zeggen.”

Dochter Francine bezoekt dagelijks haar moeder. “Mama heeft inderdaad nog een eigen willetje. Vandaag wou ze haar gebit bijvoorbeeld niet in doen. Daarom waarschijnlijk dat haar gezicht wat ingevallen lijkt. Dit is een vermoeiende dag voor haar.”

De feesttafel met de gouden cijfers 110. ©  kma

Met of zonder tanden op het verjaardagsfeest verschijnen: een 110-jarige spreek je niet tegen. Enkele oude foto’s toonden Magda als mooie jonge vrouw. Op haar 90ste en haar 100ste kreeg ze nog een nieuwe pacemaker. Haar kinderen grapten toen dat ze zeker 110 zou worden, want zo’n batterij gaat tien jaar mee.

Magda ziet er nog koket uit en heeft nog mooi gecoiffeerde haren. In Onze-Lieve-Vrouw van Troost leggen ze de bewoners blijkbaar in de watten, want naast Magda (110) zijn er nog eeuwelingen Jeanne (104), Marie (101) en Wiske (100). Staf wordt dit jaar 100 en spijtig genoeg moesten ze onlangs afscheid nemen van pater André, die 100 was en nog vrij zelfstandig in een serviceflat woonde.

Magda als kind. ©  rr

Het geheim van Magda zijn haar gouden genen. Haar zus Laura werd 103. Haar kinderen kunnen makkelijk tien jaar liegen over hun leeftijd, zo goed zien ze er nog uit.

Volgende zondag komen de drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen Magda nog een tweede maal vieren.

Antwerpse

Magda is afkomstig van Deurne-Noord, woonde lange tijd in Wilrijk en verhuisde op haar negentigste naar Onze-Lieve-Vrouw van Troost, omdat haar dochter Francine ook in Zandhoven woont.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER