Pool photo ©2022 The New York Times from Consolidated News Photos All Rights Reserved

Oekraïense president Zelenski tot het Amerikaanse Congres: "De toekomst van Oekraïne wordt nu bepaald"

In een emotionele videotoespraak tot het Amerikaanse parlement heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski om hulp gevraagd. "De Russische invasie is een aanval tegen onze waarden die dezelfde zijn als die van u." Zelenski vergeleek de invasie in zijn land met de aanvallen tegen de Verenigde Staten in Pearl Harbor in 1941 en de terreurgolf van 9/11 in 2001. Zelenski vroeg om een vliegverbod, maar vooral om levering van moderne wapens zoals luchtdoelraketten en anti-tankraketten. Vanavond heeft VS-president Joe Biden aangekondigd dat hij nog eens voor 800 miljoen dollar van die wapens aan Oekraïne zal leveren.

"Rusland heeft niet alleen ons land en onze steden aangevallen, het heeft ook een brutaal offensief gelanceerd tegen onze menselijke waarden. Het lanceerde tanks en vliegtuigen tegen onze vrijheid, ons recht om vrij in ons eigen land te leven en onze eigen keuzes voor de toekomst te maken, tegen ons verlangen naar geluk en onze nationale droom; dezelfde dromen die jullie hebben als Amerikanen", zo sprak Zelenski het Congres toe. 

Videospeler inladen...

President Zelenski bespeelde zo erg handig de Amerikaanse waarden en gevoelens, iets wat hem nadien een staande ovatie van de parlementsleden van beide grote partijen opleverde. 

De Oekraïeners vechten vandaag niet enkel voor Oekraïne, maar ook voor de waarden van Europa en van de wereld

De Oekraïense president Volodimir Zelenski

De Oekraïense president verwees naar de historische Amerikaanse presidenten die zijn uitgehouwen in het grote rotsmonument in Rushmore in de staat South Dakota (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln) als bezielers van die waarden. Hij vergeleek ook de Russische invasie in zijn land met de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 en de terreuraanslagen van 9/11 in 2001 toen de Verenigde Staten onverwacht en erg brutaal werden aangevallen. Om zijn woorden kracht bij te zetten, toonde Zelenski een video van Russische bombardementen op zijn land.

Zelenski wil echter niet alleen begrip en sympathie, maar ook concrete steun. Zo herhaalde hij zijn oproep aan het Westen om een no-flyzone of vliegverbod af te kondigen boven Oekraïne. Dat moet het de Russen onmogelijk maken om nog luchtaanvallen uit te voeren. Dat laatste ligt echter moeilijk, want dat zou betekenen dat de NAVO Russische vliegtuigen zou moeten uitschakelen wat tot een oorlog kan leiden.

Nu gaf Zelenski ook wel toe dat dat moeilijk ligt, maar hij wil vooral ook moderne wapens om zelf het luchtruim te kunnen verdedigen. De voorbije weken hebben westerse landen -en dan vooral de VS en Groot-Brittannië- op grote schaal antitank-raketten (Javelin en NLAW) geleverd, net als luchtafweerraketten. Het Oekraïense leger heeft daar met succes gebruik van gemaakt om het Russische leger grote verliezen toe te brengen. Straks zou VS-president Joe Biden overigens een nieuwe grote wapenlevering aan Oekraïne aankondigen. 

Ik wens dat u de leider van de wereld wordt; dat betekent dat u de leider van de vrede wordt

Zelenski richtte zich persoonlijk in het Engels tot VS-president Joe Biden

Op het einde van zijn toespraak richtte Zelenski zich persoonlijk in het Engels tot de Amerikaanse president Joe Biden. "Ik wil dat u de leider van de wereld wordt. Dat betekent dat u de leider van de vrede wordt", zo klonk het. 

Biden stuurt extra raketten en drones naar Oekraïne

Vanavond heeft VS-president Joe Biden dan aangekondigd dat hij voor nog eens 800 miljoen dollar wapens gaat leveren aan Oekraïne. Het gaat dan vooral om anti-tankraketten, maar ook om luchtdoelraketten en drones. Opvallend is dat het niet enkel om Stinger-luchtraketten gaat die vanaf de schouder worden afgevuurd, maar ook om luchtafweersystemen die op lange afstand gebruikt kunnen worden. 

Dat pakket maatregelen komt bovenop eerdere beslissingen en zo is er deze week al voor een miljard dollar wapens toegezegd aan Oekraïne. Het gaat dan om de VS alleen al. Ook andere westerse landen zoals Groot-Brittannië hebben militair materieel geleverd aan Oekraïne. 

Een eerdere levering van Amerikaanse Javelin-raketten aan Oekraïne.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen