Circulaire economie: veel woorden, minder daden. Vooral kmo’s maken omslag nog niet

De circulaire economie, waarbij zoveel mogelijk materialen hergebruikt worden, is in België vooralsnog vooral een zaak van grote bedrijven. Dat blijkt uit een analyse door databedrijf Inoopa.

Hergebruik, herstelling of recyclage. Dat zijn de basisprincipes van de circulaire economie, wat moet leiden tot minder afval en minder ontginning van nieuwe grondstoffen. De Europese Commissie heeft als doelstelling een volledig circulaire economie tegen 2050 te bereiken.

Maar hoeveel Belgische bedrijven zijn daar actief mee bezig? Het databedrijf Inoopa maakte een algoritme dat verscheidene datastromen, gaande van officiële akten over websites tot posts op sociale media, scande om zo een idee te krijgen over hoeveel Belgische bedrijven hun productie of dienstverlening, minstens gedeeltelijk, volgens die duurzame filosofie organiseren.

  • Van de circa 800.000 onderzochte bedrijven ontwikkelen er circa 52.000 activiteiten in de circulaire economie, wat neerkomt op amper 1 op de 15.
  • Er is wel een positieve evolutie, zegt Inoopa, want het aantal bedrijven in de circulaire economie groeide sinds 2019, de vorige meting, ruim dubbel zo snel als het algemene groeiritme van het aantal bedrijven.
  • Bijna 1 op de 3 grote bedrijven (meer dan 200 werknemers) is actief in de circulaire economie, tegenover slechts 1 op de 16 bij de kleine kmo’s (minder dan 9 werknemers).

Aandeel circulaire ondernemingen in totaal

1 à 9 werknemers6,2%
10 à 49 werknemers13,5%
50 à 200 werknemers22,7%
Meer dan 200 werknemers31,1%

Reality check

“De ambities en doelstellingen voor de circulaire economie zijn zeer hoog, maar haar vooruitgang
hinkt achterop“, besluit Jean-Pol Boone, de CEO van Inoopa.

“Hoewel je de circulaire economie misschien eerder associeert met kleine, lokale bedrijven, stellen we tot onze verrassing vast dat het vooral grote bedrijven zijn, zoals de hoofdkantoren van grote groepen, die ermee bezig zijn. De kmo’s lopen achter en aangezien België een typisch kmo-land is, verklaart dat ook meteen waarom we maar 52.000 op 800.000 bedrijven registreren in de circulaire economie.”

Uit de analyse blijkt nog dat de circulaire economie goed is voor bijna 600.000 jobs, zoals bijvoorbeeld elektriciens die zonnepanelen maken. Het gaat vooral om de volgende sectoren:

  1. Bouw/renovatie
  2. Technisch en wetenschappelijk: reparaties, onafhankelijke landmeters, landbouwkundigen,
    zonnepanelen
  3. Detail- en groothandel: hergebruikt voedsel, biologische winkels
  4. Productie: bio-industrie, zonnepanelen, batterijen, verwerking van grondstoffen
  5. Administratie en ondersteuning: verhuur van fietsen en auto’s en stallingen

(fjc)

Meer