©  AFP

Amerikaanse president Joe Biden bevestigt 1 miljard bijkomende militaire hulp voor Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag bevestigd dat er 800 miljoen dollar bijkomende militaire hulp naar Oekraïne gaat. Er was onlangs al 200 miljoen beschikbaar gesteld. Biden sprak over een “ongeziene” enveloppe van één miljard dollar in een week tijd om het Oekraïense leger te steunen in de strijd tegen de Russen.

Bron: BELGA

De extra steun bestaat onder meer uit drones en luchtafweersystemen met een verder bereik. Voorts gaat het om duizenden pantserafweerwapens, zo’n 800 luchtafweerraketten, 7.000 vuurwapens zoals machinepistolen, talrijke granaatwerpers, en 20 miljoen kogels.

Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne zo’n drie weken geleden heeft de Amerikaanse regering al militaire hulp en wapenleveringen voor een waarde van 1,35 miljard dollar toegezegd. Sinds begin vorig jaar komt de Amerikaanse steun voor Oekraïne uit op 2 miljard dollar.

Het Amerikaanse leger heeft Oekraïense soldaten getraind en uitrusting en moderne wapens geleverd. Daarbij waren ook luchtafweerraketten van het type Stinger en antitankraketten van het type Javelin.

Het Amerikaanse Congres keurde vorige week een begroting goed waarin tot eind september in totaal 13,6 miljard dollar aan humanitaire, economische en militaire hulp voor Oekraïne voorzien is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER