OCAD analyseert risico na ISIS-video: extra bewaking, maar dreigingsniveau blijft op 3

Het dreigingsniveau gaat niet omhoog na de verontrustende video opgenomen aan Antwerpen-Centraal. Dat heeft het OCAD beslist na een eerste analyse, zo valt te horen op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Een link met terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) is voorlopig niet bewezen.

gjs

“Na een eerste analyse van het filmpje besluit OCAD dat er geen aanleiding is om het dreigingsniveau te verhogen”, aldus Jambons woordvoerder. “Er is geen sprake van een concrete dreiging, dus niveau 3 is omvattend genoeg. Er is geen reden tot paniek.” De verhoogde waakzaamheid in en om het station blijft wel van kracht, net als op treinen van en naar Antwerpen.

Een link met terreurgroep ISIS is niet zeker, luidt het voorts. “Een filmpje als dit ligt uiteraard in lijn met filmpjes die opgedoken zijn in andere Europese steden. De muziek en de beelden zijn herkenbaar, maar het is te vroeg om te spreken van een directe link.”

Op het kabinet-Jambon benadrukt men dat dergelijke filmpjes net bedoeld zijn om angst te creëren. “We mogen dus niet in die val lopen”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het onderzoek naar het filmpje en de makers loopt intussen voort. Het toont een man die rondloopt in de buurt van Antwerpen-Centraal. De man haalt daarbij een papiertje boven met het logo van terreurgroep ISIS en de boodschap ‘We are still here’ (we zijn nog steeds hier, nvdr.).

Meer politie

In het station is de politie vrijdag extra aanwezig naar aanleiding van de video. Er staan verschillende combi’s aan de hoofdingang en er patrouilleren meer agenten dan sowieso al het geval was omwille van het verhoogde dreigingsniveau in ons land. “Maar het verhoogde toezicht gaat gepaard met zo weinig mogelijk hinder voor de reizigers en pendelaars”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Grootschalige controles gebeuren er niet. Reizigers moeten dus niet speciaal vroeger naar het station vertrekken om hun trein te halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen