Radio 2

Oudenburg vangt 59 Oekraïense vluchtelingen op in oud hotel

Vanaf begin april zal Oudenburg 59 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in een voormalig bikershotel. Daar konden motorrijders met hun motoren logeren, maar het gebouw stond al 3 jaar leeg. De stad huurt de hele site tot het einde van het jaar.

De stad Oudenburg wil er maximaal 59 vrouwen en kinderen onderbrengen in 25 kamers. “Er is wel nog wat werk aan", zegt burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD). “Het gebouw moet heringericht worden en elke kamer heeft een opfrisbeurt nodig. We zullen daarvoor vrijwilligers zoeken. In eerste instantie zal het OCMW hen maaltijden bezorgen. Later moeten ze zelf instaan voor hun eten.”

De stad zal de vluchtelingen helpen bij het integreren en ervoor zorgen dat ze genoeg te doen hebben. “We begeleiden hen in het vinden naar een job en we hebben ook al met onze scholen samengezeten om de kinderen op te vangen. We hebben er natuurlijk nog geen idee van of ze hier enkele maanden of nog langer zullen blijven”, zegt Dumarey. 

Ontdekken van de stad

Ongeacht hoelang ze zullen blijven in Oudenburg, de burgemeester vindt het belangrijk dat ze de stad leren kennen. “We willen ze echt zo snel als mogelijk integreren in onze stad. Het gebouw ligt ook maar op 800 meter van het stadscentrum. Vrijwilligers zullen ingeschakeld worden als buddy’s. Zij kunnen dan bijvoorbeeld mee de kinderen ophalen van school, maar ook de mensen integreren in het verenigingsleven. Ook op activiteiten in onze stad zullen we ze bijstaan”, besluit Dumarey. 

Meest gelezen