Streetfood aan het altaar: is lunchen in deze pop-up in een Diestse kerk goddelijk?

Eeuwenlang was een hostie het enige wat je over de tong kreeg in een kerk. Dat is verleden tijd: in de Sint-Barbarakerk in Diest kan je terecht voor streetfood met een twist. Dragen de inktvistentakels of de 24 uur lang gegaarde taco onze zegen weg?

Rudi Smeets

Een bibliotheek, een kledingzaak, een catwalk … Ontwijde kerken krijgen de meest uiteenlopende herbestemmingen. Ook restaurants vinden steeds meer hun weg naar religieus erfgoed, met The Jane in Antwerpen als bekendste voorbeeld in ons land. Waar is de tijd dat je twaalf uur vóór het begin van de eucharistieviering nuchter moest blijven als je ter communie wilde gaan?

Hoe dan ook, Pieter Declercq van foodstudio Coeur de Boef – een verwijzing naar de bijna gelijknamige tomatensoort – zag in de Sint-Barbarakerk in Diest mogelijkheden voor een pop-upconcept en houdt er tot 14 april Bar Bara open. Leuke verbale vondst, maar dit terzijde. Relevanter is wat op de kaart staat. De 35-jarige initiatiefnemer had op veilig kunnen spelen met croques, pasta’s en salades, maar daarmee zou hij zijn eigen culinaire filosofie geweld aangedaan hebben. Declercq werkt freelance voor njam! en was content creator voor VTM Koken, het online kookplatform van de commerciële zender. Op de website staan heel wat recepten van hem. De kaart van Bar Bara ligt in dezelfde lijn. Onder rubrieken als Openingsgebed, Broodbrekers, Het meer van Galilea en Jezus wordt Jesús kan je à la carte kiezen, maar voor 44 euro heb je ook een menu. Voor twee personen! Wij kozen voor de tweede mogelijkheid.

Jezus op de Noordpool

 ©  luc daelemans

We gingen van start met Thai pinda, een kommetje pindanoten met citroengras, kaffir en gember. Vindingrijk. Dan volgde een sharingbord burrata, gemarineerd met sinaasappel en verse kruiden en afgewerkt met truffelcrumble. Daarbij werd focaccia geserveerd van DESEM, een bakker uit Rotselaar. Een gerecht met een moeilijk te definiëren smaak, maar wel erg lekker.

Daarna werden patatas bravas met look- en habanerosaus geserveerd. De aardappelen hadden iets minder lang op de green egg-barbcue mogen liggen, maar de smaak was prima. Tussendoor volgde een coxinha, een kroketje van zalm en kokos. En dan moest het beste nog komen: een taco met 24 uur gegaard varkensvlees, koolsla en gepekelde ui. In Mexico vind je niet beter. We rondden af met een extraatje van 10 euro: De parabel van Jezus op de Noordpool, witte chocolade met cheesecakemousse, kokoscrumble en rood fruit. Een dessert dat niet zou misstaan in het betere restaurant. Conclusie: een leuke en ongewone lunch in de aparte sfeer van een goed verwarmde (!) kerk.

 ©  luc daelemans

Waarom hier gaan eten?

1. Een mooie wijnkaart met heel wat wijnen per glas. De bubbels van het Duitse domein Andres & Mugler waren een ontdekking: gemaakt volgens de méthode traditionnelle met pinot noir en pinot meunier. (12 euro/glas)

2. Voor de kinderen is er een kleine kaart met o.m. gehaktballetjes van het lokaal gekweekte varkensras Duroc de Riegel – een van de vele lokale producten – met aardappelwedges en een dipsaus.

3. Bar Bara werkt samen met Arktos, een vzw die kansen geeft aan kwetsbare jongeren. Pieter Declercq haalde enkele van die jongeren aan boord om hen ervaring te laten opdoen in de horeca.

Praktisch
Adres
Guido Gezellestraat z/n, Diest
Openingsuren
wo-do 17 uur, vr-za 12 en 17 uur
Info
www.coeurdeboef.be0477/68.60.55
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer