AFP or licensors

IN KAART - Exact 21 dagen geleden viel Rusland Oekraïne binnen: dit gebeurde er tot nu toe op het terrein 

De oorlog in Oekraïne gaat vandaag de vierde week in. Exact 21 dagen geleden verraste Rusland in de vroege ochtend de wereld met raketaanvallen op Kiev, Charkov, Dnipro en Lviv.  Bekijk op onze interactieve kaart de belangrijkste gebeurtenissen van drie weken oorlog.

Vanuit het drielandenpunt tussen Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland en vanuit de Krim trokken exact drie weken geleden Russische grondtroepen het land in. Drie weken later blijft het nog altijd gissen hoeveel doden en gewonden aan beide zijden al vielen. De Global Conflict Tracker schat wel dat sinds de inval minstens 2,8 miljoen mensen op de vlucht zijn. 

Op deze kaart vind je de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije 3 weken terug. Verschuif het pijltje op de tijdsbalk en klik op de oplichtende punten om te zien wat wanneer is gebeurd:

Einde oorlog nog niet in zicht

Hoewel de Russische opmars trager verloopt dan het Kremlin wellicht voorspelde, blijft Rusland verschillende Oekraïense steden bestoken met raket- bom- en landaanvallen. 

Vooral havenstad Marioepol, het oostelijke Charkov en hoofdstad Kiev zijn kind van de rekening en worden nog steeds zwaar bestookt. Sinds het begin van de inval konden de Russen evenwel nog geen enkele van de tien grootste steden in Oekraïne volledig veroveren.

In de marge proberen diplomaten ondertussen aan de moeilijke vredesonderhandelingen te sleutelen. Vorige week leek een bombardement op een kinder- en materniteitsziekenhuis in Marioepol de gesprekken nog te hypothekeren, al klonk deze week weer meer optimisme uit Kiev.  

“Er is nog ruimte voor compromis”, zei adviseur Mikhajlo Podoljak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdag op Twitter. Volgende week zal Amerikaans president Joe Biden ook naar Europa reizen voor verder overleg met de NAVO-lidstaten en met de Europese Unie. 

Meest gelezen