Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Vanaf vandaag nieuwe test- en quarantaineregels: dit moet u doen bij een hoogrisicocontact, symptomen of een positieve test

Vanaf vandaag nieuwe test- en quarantaineregels: dit moet u doen bij een hoogrisicocontact, symptomen of een positieve test
Beeld ANP

Na de beslissing van het Overlegcomité om naar code geel op de coronabarometer over te schakelen, worden vanaf vandaag ook de test- en quarantaineregels verder versoepeld. U voelt zich ziek en hebt symptomen van covid? Of u voelt zich helemaal niet ziek maar u had een hoogrisicocontact of legde een positieve test af? We leggen u uit wat u in welke situatie moet doen met deze gids.

en

Eerst en vooral:

Wat is een hoogrisicocontact? Een situatie waarbij iemand in nauw contact is geweest met een persoon die (later) besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Afhankelijk van de locatie of sector wordt gedefinieerd wat ‘nauw contact’ betekent. Vaak gaat het om contact in een niet-verluchte binnenruimte of een contact van minstens 15 minuten op korte afstand (minder dan 1,5 meter).

Wat is quarantaine? Quarantaine is de term die gebruikt wordt voor personen die (nog) geen Covid-19 hebben, maar wel blootgesteld werden aan het virus. Het is momenteel over het algemeen niet meer van toepassing. Uit voorzorg moesten deze personen (afhankelijk van hun vaccinatiestatus) thuisblijven en contact volledig vermijden met andere mensen, onder wie ook hun huisgenoten. Naar de supermarkt of apotheek gaan mocht wel nog.

Wat is isolatie? Personen met een bevestigde coronabesmetting moeten in isolatie. Dat geldt zowel voor personen die symptomen vertonen als voor personen zonder symptomen die een positieve PCR- of antigeentest hebben afgelegd. Zij moeten ten allen tijde thuisblijven, ook naar de supermarkt gaan is verboden.

Wat is een positieve test? Een PCR-, zelf- of antigeentest die een positief resultaat toont, geeft aan dat u besmet bent met het coronavirus.

Situatie 1: u hebt symptomen

De tests zijn schaars en worden vooral voorbehouden voor mensen die duidelijke covidsymptomen hebben. Wie zich ziek voelt, kan via deze zelfevaluatietool van de overheid nagaan of een test nodig is. De FOD Volksgezondheid vraagt om thuis te blijven en uw huisarts niet te contacteren als u lichte of slechts één van de volgende symptomen hebt.

• Hoest
• Ademhalingsmoeilijkheden
• Koorts
• Pijnklachten
• Vermoeidheid
• Smaakverlies en/of verlies van reukzin
• Diarree
• Loopneus
• Keelpijn

Aan de hand van een aantal vragen op de site krijgt u gericht advies. “Ofwel krijg je het advies je te laten testen, ofwel krijg je te horen dat er geen onmiddellijk risico lijkt te zijn op Covid-19”, zegt Karine Moykens van de covid-taskforce. “Als we aanraden een PCR-test te laten afnemen, vind je automatisch de link naar de onlinetool waar je een gratis testcode kan krijgen.”

Met de testcode kan u een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheek. In dat laatste geval hebt u na een kwartier het resultaat al. U contacteert de apotheek best wel op voorhand voor een afspraak. Als u een hoger risico op ernstige Covid-19 loopt, bijvoorbeeld bij zwangerschap of diabetes, raadpleegt u wel best een arts.

Situatie 2: u had een hoogrisicocontact

Vanaf 17 maart 2022 zijn de regels voor hoogrisicocontacten versoepeld.

• Wie gevaccineerd is en een hoogrisicocontact heeft binnen het huishouden, moet zich niet laten testen en moet niet in quarantaine. Een rood scherm op de coronalert-app leidt dus niet automatisch naar een testverplichting.

• Ook gedeeltelijk of niet-gevaccineerde personen moeten vanaf 17 maart bij een hoogrisicocontact geen test meer laten afnemen of quarantaine meer naleven. Daarvoor moesten niet-gevaccineerden in geval van een coronabesmetting binnen hun huishouden wel zeven dagen in quarantaine.

• Er wordt wel aanbevolen om bij contacten buiten het gezin zo veel mogelijk een mondmasker te dragen, of dagelijks een zelftest te ondergaan. Dit gedurende zeven dagen na de vaststelling van de besmetting. Die aanbeveling geldt voor mensen ouder dan zes jaar.

Situatie 3: u legde een positieve coronatest af

In dit geval gaat u niet in quarantaine - waarbij u bijvoorbeeld wel nog met mondmasker naar de supermarkt mag gaan - maar in isolatie. U blijft dus sowieso thuis en vermijdt alle fysieke contacten, ook met uw huisgenoten.

Wie positief test moet nog steeds minimaal zeven dagen in isolatie, met nog eens drie dagen voorzorgsmaatregelen. Dat wil zeggen: continu een masker dragen in binnenruimtes en een strikte beperking van de sociale contacten. Ook moet u zeker drie dagen koortsvrij zijn.

Een FFP2-masker wordt aangeraden, maar dat is niet verplicht. Alle activiteiten waarbij het dragen van een masker onmogelijk is, zoals samen eten, zijn wel verboden.

Voor kinderen jonger dan zes jaar vervalt de verplichting om aanvullend nog drie dagen continu een masker te dragen, maar waakzaamheid blijft wel geboden.

Volgt u de regels voor isolatie niet, dan dreigt een straf of boete. U mag niet naar kantoor. Wie niet kan thuiswerken, krijgt een quarantainecertificaat.

Besmette mensen krijgen van het callcenter uitleg over de isolatieplicht en advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken. Maar er wordt niet langer uitgebreid naar hun contactpersonen of contactplaatsen gevraagd. Wel wordt nog nagegaan of er contact is geweest met kwetsbare plekken, zoals een woon-zorgcentrum.

Situatie 4: u test positief met een zelftest

Een zelftest kan u bij de apotheker of in sommige winkels kopen. Maar let op: deze zelftest vervangt de PCR-test niet, dus laat zeker ook een test in een testcentrum of labo afnemen bij een positief resultaat met de zelftest. Na een positieve zelftest moet u onmiddellijk in isolatie gaan.

Wat met kwetsbare personen?

Dat hangt ervan af. Wie gehospitaliseerd is met een besmetting moet nog steeds een isolatie van twee weken respecteren. Zogenaamde immunogecompromitteerden, met een lagere immuniteit, behouden een isolatieperiode van drie weken.

Voor kwetsbare personen in woon-zorgcentra is dat tien dagen, op voorwaarde dat zij hoogstens milde klachten hebben. Ook moeten ze zeker drie dagen koortsvrij zijn. Het personeel dat hen verzorgt, moet zeven dagen in isolatie, waarna ze wel verplicht een FFP2-masker moeten dragen op de werkvloer.