Andy Peelman: “Als ik mijn vrouw en kinderen niet had, ik zat al lang in Oekraïne”

Andy Peelman, bekend van ‘De Buurtpolitie’ is erg begaan met het lot van de Oekraïners. Dat liet hij verstaan tijdens de radio-uitzending ‘Oekraïne 12-12’. Vanavond zal hij tijdens de live tv-show mee het callcenter bemannen, waarnaar mensen naar kunnen bellen om geld te doneren. “Dat is het minste wat we kunnen doen”, aldus Peelman, die zich liet ontvallen dat hij al lang in Oekraïne zou zitten, mocht hij zijn vrouw en kinderen niet hebben.

joro

VOLG LIVE. Oekraïne 12-12: de hele dag unieke duo’s op de radio vanuit Antwerpen

Geld in het laatje brengen voor de slachtoffers van de oorlog. Dat is de doelstelling van de solidariteitsactie die vandaag op tal van tv- en radio-omroepen loopt. Andy Peelman wil graag zijn steentje bijdragen aan de actie. “Het minste wat we kunnen doen voor deze mensen is geld inzamelen”, zei hij donderdagochtend aan presentatoren Peter Van de Veire en Dorothee Dauwe. “Op die manier kunnen we op onze kleine Vlaamse manier die mensen steunen. Een van onze kenmerken is toch dat we op dat vlak solidair zijn.”

Andy Peelman was nog niet zo lang geleden zelf nog in Oekraïne, waar hij samen met een vriend de site van de kerncentrale van Tsjernobyl bezocht. “Als je nu beseft dat de Russen dat daar bezet houden en er tanks geparkeerd staan, dat is pure waanzin.” Hoewel de Russische troepen op dat moment al aan de grens stonden, beseften de bewoners een dikke maand geleden bij het bezoek van Peelman niet wat hen te wachten zou staan. “Zij dachten ook dat de Russen wat met de spierballen rolden en dat het daar bij zou stoppen. En zie ons nu: geld inzamelen voor een land dat maar een paar uur vliegen verwijderd is van ons. Dat we in 2022 niet geciviliseerder zijn dat dit …”

“Heb je ooit overwogen om naar daar te gaan om mee te gaan vechten?”, gooide Peter Van de Veire de acteur van ‘de Buurtpolitie’, die in het echte leven ook bij de politie was aangesloten, voor de voeten. “Ik ga iets raars zeggen: mocht ik mijn vrouw, kinderen en job hier niet hebben, dan was ik al weg.”

Peelman verklaarde zich nader. “Voor het programma ‘Andy op Patrouille’ heb ik in Georgië gezeten. De Russen verleggen daar elke dag de prikkeldraad. Beeld je dat in: je staat ’s ochtends op en plots is je tuin geclaimd door de Russen. Die kerel (Poetin, red.) is knettergek. (…) Dat moet toch eens stoppen. Wij beseffen hier maar niet half hoe gelukkig wij hier zijn.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER