Brandstoffenhandelaars overstelpt met vragen over premie van 200 euro: "Trek die niet zelf van factuur af"

Heel wat brandstoffenhandelaars melden dat klanten op eigen houtje 200 euro van hun stookoliefactuur aftrekken en zo al inspelen op de vergoeding die de federale regering heeft beloofd. "Dat is niet de bedoeling", benadrukt Brafco, de federatie van brandstoffenhandelaars.

Om de hoge energiefactuur van de gezinnen te temperen, kondigde de regering dinsdag een nieuw pakket maatregelen aan. Voor wie verwarmt op stookolie, komt er een korting op de jaarfactuur van 200 euro.

Maar hoe die korting wordt verrekend, is nog niet helemaal duidelijk. "Wij worden echt overstelpt met vragen daarover", bevestigt Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco, een bericht van persagentschap Belga daarover. "Van de 100 telefoontjes is er misschien maar 1 bestelling en de rest zijn vragen over die premie van 200 euro."  

Volgende week duidelijkheid

De onduidelijkheid zet blijkbaar ook klanten ertoe aan om zelf 200 euro van hun stookoliefactuur af te trekken, voegt Mattart eraan toe. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Klanten moeten hun integrale factuur wel degelijk betalen."

De modaliteiten van die steunmaatregel liggen nog niet vast. De brandstoffenhandelaars onderhandelen daarover met het kabinet van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). "Wij hopen dat daarover volgende week meer duidelijkheid komt."

Meest gelezen