Brits-Iraanse gevangene na zes jaar cel in Iran herenigd met man en dochtertje

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een Brits-Iraanse vrouw die zes jaar lang in Iran gevangen zat op beschuldiging van spionage, is terug thuis. Ze landde de voorbije nacht op een Britse luchtmachtbasis, waar ze werd opgewacht door haar man en dochter van 7. Ook een andere Iraanse Brit, Anoosheh Ashoori, werd vrijgelaten en keerde met dezelfde vlucht terug naar huis, na 4 jaar gevangenschap.  

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (43) en Anoosheh Ashoori (67) landden rond middernacht op de Britse luchtmachtbasis van Oxfordshire, waar ze werden opgewacht door hun families en door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. 

2022 Getty Images

Gisteren hadden ze het nieuws gekregen dat ze zouden worden vrijgelaten, nadat ze respectievelijk zes en vier jaar hadden vastgezeten in de Nevin-gevangenis in Teheran. Beide Iraanse Britten waren beschuldigd van spionage, maar hebben de aantijgingen altijd ontkend.

Opgepakt tijdens bezoek aan Iran met dochtertje

Vooral de opsluiting van Nazanin Zaghari-Ratcliffe is de voorbije jaren regelmatig in de aandacht gekomen. De vrouw woonde in het Verenigd Koninkrijk met haar man en dochter, en werkte als projectmanager bij een liefdadigheidsorganisatie. In 2016 was ze met dochtertje van dan 2 jaar op familiebezoek in Iran toen ze werd opgepakt op verdenking van spionage. 

Ze werd opgesloten in de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ze zat bijna zes jaar vast, eerst in de gevangenis, en de laatste 2 jaar in huisarrest in het huis van haar ouders. Dochtertje Gabriella verbleef de eerste jaren bij haar grootouders in Teheran en kon haar moeder soms bezoeken in de gevangenis. Maar in 2019 vertrok ze naar haar vader in het Verenigd Koninkrijk om daar naar school te gaan.  

Anoosheh Ashoori (67), een gepensioneerde ingenieur, werd in 2017 opgepakt toen hij in Iran op bezoek was bij zijn moeder. Hij zou uiteindelijk ruim vier jaar in de gevangenis zitten.

Bekijk hier het verslag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Het begin van een nieuw leven"

Beide gevangenen en hun families in het Verenigd Koninkrijk kregen gisteren te horen dat ze werden vrijgelaten en naar huis zouden mogen vertrekken. Hun vrijlating houdt vrijwel zeker verband met het vereffenen van een Britse schuld van 530 miljoen dollar aan Iran. Meer dan 40 jaar geleden had Iran 1.500 Britse tanks besteld én betaald, maar na het uitbreken van de islamitische revolutie in 1979 annuleerde de toenmalige Britse regering de verkoopovereenkomst. 

Een derde Brits-Iraanse gevangene mocht weliswaar de gevangenis verlaten, maar mag nog niet weg uit Iran.

Richard Ratcliffe en dochter Gabriella, nadat ze gisteren het goede nieuws hadden gekregen.
AFP or licensors

Voor de families van Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori breekt met hun terugkeer "het begin van een nieuw leven" aan, zoals de man van Nazanin Zaghari-Ratcliffe het verwoordde. "De voorbije jaren krijgen we niet terug, maar we kijken naar de toekomst", zei hij. Het eerste wat hij bij thuiskomst zei te zullen doen, was "een kopje thee voor zijn vrouw zetten."

VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali zit bijna zes jaar vast

De vrijlating van Zaghari-Ratcliffe en Ashoori brengt opnieuw het lot van de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali in herinnering. Djalali (50), die zowel de Iraanse als de Zweedse nationaliteit heeft, zit al bijna zes jaar vast in de Evin-gevangenis in Teheran. 

Hij werd in 2016 in Iran gearresteerd toen hij daar was op uitnodiging van een Iraanse universiteit. Een jaar later werd hij ter dood veroordeeld wegens spionage voor Israël. Volgens Teheran is hij ook medeplichtig aan de dood van twee Iraanse kerngeleerden. 

Iran heeft ondanks oproepen van de Verenigde Naties en tal van landen nooit bewijzen willen voorleggen voor de aantijgingen. De VN klagen ook de harde omstandigheden aan waarin Djalali wordt vastgehouden. 

Meest gelezen