Direct naar artikelinhoud
De MorgenPensioenonderzoek

Hoe groot is de kans dat u 80 jaar wordt? En welke impact heeft uw karakter op uw pensioen? Neem hier deel aan UGent-onderzoek

Hoe groot is de kans dat u 80 jaar wordt? En welke impact heeft uw karakter op uw pensioen? Neem hier deel aan UGent-onderzoek
Beeld RV, UGent

Bent u gepassioneerd, kunstzinnig of eerder verlegen? En hoe belangrijk zijn geslacht en gezondheid voor uw pensioen? Om meer inzicht te krijgen in de invloed van deze factoren op uw financiële beslissingen, lanceert de UGent een grootschalig pensioenonderzoek. 

We worden steeds ouder. Schattingen van het Federaal Planbureau leren ons dat wie vandaag geboren is ongeveer 70 procent kans maakt om ooit negentig kaarsjes te mogen uitblazen. Voor boorlingen in 2050 springt die kans naar 80 procent, en wellicht zal dat percentage nog blijven stijgen. Ter vergelijking: een dertigjarige man maakt vandaag gemiddeld slechts 50 procent kans om die gezegende leeftijd te bereiken.

Langer leven betekent natuurlijk ook dat uw pensioen belangrijker wordt. Met deze bevraging wil de UGent de invloed van verschillende factoren, zoals persoonlijkheid en gezondheid, op uw financiële en pensioenkeuzes in kaart brengen. 

Wat moet ik doen?

Via deze link neemt u deel aan het UGent pensioenonderzoek. Er zijn geen foute of juiste antwoorden. Alle pensioengerelateerde beslissingen die worden gevraagd zijn bovendien volledig denkbeeldig, en hebben dus geen impact op uw leven en effectieve pensioenproducten.

De test duurt ongeveer vijf tot acht minuten en na afloop ontvangt u een persoonlijk onderzoeksrapport met uw resultaten. Zo komt u meer te weten over uw persoonlijkheidsprofiel, en over uw kans om de leeftijd van 80 en 90 jaar te bereiken.

Doe de test

Neem nu deel aan het UGent pensioenonderzoek.

Wat gebeurt er met mijn data?

Alle gegevens en antwoorden worden volledig anoniem verwerkt door de onderzoekers, conform de privacy-wetgeving. De anonieme antwoorden worden voor een periode van minstens vijf jaar bewaard.

De resultaten en conclusies van het grootschalige onderzoek leest u later bij De Morgen. Download onze app om op de hoogte te blijven, zo hoeft u niets te missen.

Over de onderzoekers

Dit onderzoek staat onder leiding van doctoraatsonderzoeker Mathias Celis, Prof. Dr. Nicolas Dirix, Prof. Dr. Kris Boudt en Prof. Dr. Steven Vanduffel (VUB).

 Lees meer over het onderzoek waar deze studie deel van uitmaakt.