De vierbaansweg nodigt uit tot hoge snelheden. © pabr

Slimme verkeerslichten moeten einde maken aan status van dodenweg

Bree -

Na ruim 10 jaar moet de drukke ’t Hasseltkiezel zijn status van dodenweg definitief van zich afschudden. Na eerder ingrepen komt er nu ook een oplossing voor de gevaarlijke verkeerssituatie op het kruispunt met de toegangswegen tot Greenyard en het industrieterrein Kanaal Noord.

Volgens automobilistenorganisatie Touring was de ’t Hasseltkiezel (N73), een vierbaansweg tussen Bree en Kinrooi, tien jaar geleden nog de zwartste verkeersweg van Limburg. “Maar de snelheid werd er al teruggebracht van 120 naar 90 km/u en er kwamen enkele ovondes en doorsteken werden dichtgemaakt. Alleen de situatie ter hoogte van Greenyard bleef een pijnpunt”, zegt burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V).

Schepen van Mobiliteit Mario Knippenberg (N-VA). “Door het installeren van slimme verkeerslichten gaan we daar nu voor een duurzame oplossing zorgen. Fietsers zullen er ook veilig kunnen oversteken, omdat ze de lichten op rood kunnen zetten. Na de voorbereidende graafwerken zal de aannemer in mei aan de slag gaan. Tegen de bouwvakantie moeten de lichten operationeel zijn.”

“AWV voorziet dit jaar ook nog een nieuwe toplaag met aangepaste belijning op de ’t Hasseltkiezel”, aldus Knippenberg. “De fietspaden worden verbreed en de parkeerstrook in de buurt van het kruispunt verdwijnt, zodat vrachtwagens er niet langer kunnen parkeren en zo het zicht belemmeren.”(pabr)