Een brullende leeuw van bijna 8,5 miljard dollar: Amazon haalt filmstudio MGM binnen

De overname van de legendarische filmstudio MGM door het e-commerce- en mediabedrijf Amazon is rond. In de Verenigde Staten rijst verzet tegen de groeiende machtspositie van Amazon inzake streamingdiensten.

Mediabedrijf Amazon haalt de mythische filmstudio MGM binnen voor 8,45 miljard dollar. Dat is de op één na duurste aankoop van Amazon, na de aanschaf van winkelketen Whole Foods in 2017 voor 13,7 miljard. Het pakjesbedrijf Amazon van miljardair Jeff Bezos is ook actief in de filmwereld, met de eigen film- en televisiestudio Amazon Studios en met streamingdienst Prime, met 175 miljoen gebruikers. 

“Met meer dan 4.000 films, 17.000 afleveringen van tv-series, 180 Oscars en 100 Emmy’s is de bijna een eeuw oude studio (MGM, red.) een aanvulling op Prime Video en Amazon Studios om de klant een gevarieerd entertainmentmenu aan te bieden,” meldt Amazon, dat met Netflix, Disney+ en andere streamingdiensten om de gunst van de kijker strijdt. Met eigen producties zoals de komende reeks "The Lord of the Rings", kostprijs 1 miljard dollar, en nu ook met films uit de stal van MGM.

De overname was al in mei vorig jaar aangekondigd en is nu afgerond. In de Verenigde Staten is er wel kritiek op de groeiende macht van Amazon in de streamingwereld. Amazon zou nu zo’n 56.000 titels controleren; Netflix volgt op minder dan 20.000. Vanuit vakbondshoek is gevraagd aan de Amerikaanse concurrentie-autoriteit FTC om de transactie alsnog tegen te houden. De Europese Unie ziet er geen graten in.

Sterrenstal

MGM, Metro Goldwyn Mayer, is de filmmaatschappij met het wereldberoemde logo van de brullende leeuw. De studio werd  in 1924 opgericht door bioscoopuitbater Marcus Loew en groeide uit tot een van de grootste van Hollywood met sterren als Greta Garbo, Katherine Hepburn, Elizabeth Taylor, Clark Gable of ... Tom en Jerry. 

Bekende films van de studio zijn ondermeer de James Bond- en de Pink Pantherfilms, "Ben Hur", "The wizard of Oz", "2001, A space odyssey" of Rocky", "The silence of the lambs", "Basic instinct", "Robocop", "Poltergeist", "Thelma and Louise" of recent "The house of Gucci".

Sinds de jaren 80 verwisselde MGM al verschillende keren van eigenaar en balanceerde het bedrijf op de rand van het faillissement. Nu is de leeuw dus in handen van Jeff Bezos' Amazon. De voorbije decennia zijn zowat alle grote Hollywoodstudio's in zee gegaan met een grote telecom-, kabel- of entertainmentgroep. Paramount maakt deel uit van ViacomCBS, Universal Pictures van Comcast en WarnerMedia van AT&T.

Meest gelezen