Billboard in Sint-Petersburg met de "Z" als steun aan Russische strijdkrachten (7 maart)
AFP or licensors

BEKIJK - Wat denkt de Rus met de pet over de oorlog in Oekraïne? VRT NWS trekt de straat op in Sint-Petersburg

Wat denken de gewone Russen van de oorlog in Oekraïne? Het is een vraag die moeilijk te beantwoorden valt. In een poging een glimp op te vangen, trok VRT NWS de straat op in Sint-Petersburg om mensen hun mening te vragen. Van "Voor mij is dit een hel" tot "Als wij niet waren binnengevallen, deden zij het": dit zijn hun antwoorden.

Jevgeni en Alina: "Ik lees veel uitspraken waardoor ik me schaam dat ik Russisch ben"

Jevgeni en Alina Samus wonen met hun twee kinderen in Sint-Petersburg. Het gezin zag van de ene op de andere dag zijn toekomst erg onzeker worden. Volgens Jevgeni staat alles op het spel wat ze met hard werken hebben opgebouwd. Zelf staan hij en Alina niet achter de oorlog, maar uit angst voor represailles durven ze geen actie te ondernemen.

BEKIJK - Jevgeni en Alina: "Al onze pogingen om iets te zeggen, worden hard onderdrukt":

Videospeler inladen...

Lidija, Rosa en Elvira: "Was Rusland niet binnengevallen, gebeurde het andersom"

Lidija, Rosa en Elvira zitten te keuvelen in de zon op een bankje. Ietwat ongemakkelijk beantwoorden ze onze vragen. De invasie in Oekraïne wilden ze niet, maar ze steunen president Vladimir Poetin wel. Tegelijk zijn ze het unaniem eens dat oorlog voeren problemen niet oplost.

BEKIJK - Lidija, Rosa en Elvira: "Poetin weet het beter, politici weten het altijd beter"

Videospeler inladen...

Galina: "Het geduld van de Russen is groot, maar elk volk heeft zijn limiet"

Galina Nekrassova is 26 en ontwerpt juwelen. Ze woont al jaren in Sint-Petersburg, maar ze komt uit Oekraïne. Ze heeft veel familie en vrienden in de regio's rond Charkov en Kiev en weet niet of die nog in leven zijn. Zelf gelooft ze niet dat een meerderheid van de Russen achter de invasie in Oekraïne staat. Door de oorlog voelt ze zich verscheurd, maar in haar kunst vindt ze een uitlaatklep.

BEKIJK - Galina: "De dag dat de oorlog begon, werd ik binnenin volledig verscheurd"

Videospeler inladen...

Jelena: "Je verliest vrienden die je je hele leven hebt gekend"

Begin maart gingen beelden van Jelena Ossipowa de wereld rond toen ze werd opgepakt bij protest tegen de oorlog in Oekraïne. Als gepensioneerde leerkracht denkt ze dat ze minder te vrezen en te verliezen heeft als activiste tegen Poetin. Ze zegt dat de jongere generaties haar steunen, tegelijk krijgt ze veel kritiek van kennissen die de propaganda in Rusland blindelings geloven.

BEKIJK - Jelena Ossipowa: "Russen aanvaarden alles, dat boezemt me angst in"

Videospeler inladen...

Wat zeggen de peilingen?

Volgens officiële peilingen in Rusland steunt meer dan 60 procent van de bevolking de inval in Oekraïne. Slecht 10 procent zou tegen de "speciale militaire operatie" zijn, zoals de oorlog daar officieel heet. Onafhankelijke agentschappen noteren gelijkaardige percentages. 

Uit angst voor represailles durven veel Russen hun mening niet openlijk te uiten. De regering controleert de media en heeft bovendien een wet doorgevoerd die elke tegenspraak criminaliseert. "Wie tegen deze operatie is, is geen Rus", liet Poetin deze week nog optekenen.

Dat neemt niet weg dat in verschillende steden in Rusland de voorbije weken vele duizenden mensen op straat zijn gekomen om hun ongenoegen over de oorlog te uiten. Vaak hebben de autoriteiten die protesten hardhandig aangepakt.

Voor dit artikel heeft VRT NWS geprobeerd pro-Poetinstemmen voor de camera te krijgen, maar dat bleek moeilijk. Velen wantrouwen de westerse media waardoor ze hun medewerking niet wilden verlenen.

Meest gelezen