Gigantische operatie van Interpol: Duizenden exotische vogels en zeepaardjes in beslag genomen

Bijna 5.000 vogels, 1.240 reptielen en 2,5 ton ivoor. Dat is de buit van een groot opgezette internationale actie tegen handel en smokkel van beschermde dieren. 900 verdachten zijn geïdentificeerd, 89 zijn aangehouden.

Thierry Goeman

Interpol maakte zopas de cijfers bekend van operatie Thunderbird en die tonen aan dat er nog altijd op grote schaal wordt gesmokkeld. Van beschermd exotisch hout tot diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Het maakt de smokkelaars blijkbaar weinig uit. Het enige wat voor hen telt zijn souveniers en/of geldgewin.

Tijdens de drie weken durende operatie, waaraan vooral douane en politiediensten deelnamen, werden in 190 landen extra controles gehouden op de invoer beschermde fauna en flora. Zowel dieren als producten die gemaakt zijn van beschermde dieren of exotisch hout.

Wat werd er zoals gevonden?

* 60 ton exotisch hout en houtproducten

*4.770 vogels. Van uilen tot roofvogels en vooral veel exotische vogeltjes. Die worden vaak gestopt in kokertjes om ze te smokkelen. Velen overleven het niet.

*1.240 reptielen waaronder ten minste 560 schildpadden. Maar ook hagedissen en slangen.

*100 wilde katten of hun bewerkte huiden

*2,75 ton pangolinschubben. De pangolin, een schubachtige miereneter die veel weg heeft van een gordeldier, is een van de meest illegaal verhandelde dieren van het moment. Jaarlijks worden minstens tienduizend, mogelijk zelfs honderdduizend schubdieren illegaal gevangen en verkocht. De dieren staan o.a. in Vietnam op de menukaart als exotische lekkernij. De schubben worden vermalen en in China verkocht als medicijn tegen kanker, borstvoedingsproblemen en slechte bloedcirculatie. De schubben alleen al worden aan 450 euro per kilo verkocht in traditionele medicijnenshops in Zuidoost-Azië.

• 2,54 ton ruwe en bewerkte ivoor. Het gaat onder meer om uitgesneden ivoortanden en beeldjes in ivoor.

• 25 ton van de verschillende delen van dieren, met inbegrip van vlees, hoorns en veren zoals van roofvogels. Maar ook bv. haaienvinnen.

• 37.130 derivaten en verwerkte producten zoals medicijnen / ornamenten / houtsnijwerk.

*14,3 ton beschermde zeeplanten en -dieren. Daarbij onder andere 180 dode zeepaardjes

Onderzoek wees intussen uit dat de zeepaardjes uit Mozambique komen, het hout voornamelijk uit China en Hong Kong.

Volgens Interpol vonden de acties onder meer plaats op luchthavens en werden bagages gecontroleerd met o.a. x-ray scanners en speciale speurhonden.

De handel in beschermde fauna en flora brengt smokkelaars jaarlijks wereldwijd miljarden euro’s op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen