Opnieuw staking bij De Lijn in Limburg

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Er is vrijdagochtend hinder op verschillende streeklijnen bij De Lijn in Limburg. Vrijdagmorgen legden de vakorganisaties het werk neer in de stelplaatsen Kinrooi en Lanaken, zo meldt een woordvoerster van de openbaarvervoersmaatschappij. De staking is een initiatief van de werknemers zelf, nadat de vakbonden opriepen om niet te staken, aldus vakbond ACV.

jvh
Bron: BELGA

Donderdag brak een spontane vakbondsactie uit in de stelplaats Kinrooi. Na overleg tussen directie en vakorganisaties werden afspraken gemaakt om de werkdruk door het tijdelijke personeelstekort te verlichten. Verwacht werd dat het busverkeer in de provincie Limburg vanaf vrijdag opnieuw normaal zou verlopen, maar dat is niet het geval, aldus De Lijn. Reizigers kunnen in de routeplanner op de website of app van De Lijn nakijken of hun geplande rit rijdt of niet.

“We hebben een tekst waarop we verder kunnen werken. Dat vraagt even wat tijd, ook voor de directie, om bepaalde zaken te bekijken. Ik denk dat we wel in de goede richting zitten”, zegt Geert Witterzeel van ACV. “De tekst is donderdag verspreid met de oproep om niet te staken, want sommige dossiers hebben even tijd nodig.”

De staking van vrijdag is dus op initiatief van de werknemers zelf. “Het zijn de werknemers die staken, de vakbonden riepen op om niet te staken”, aldus Witterzeel. “Dat is een teken dat ze het zelf in handen genomen hebben. De frustraties en het ongenoegen spelen allemaal mee. Dat is geen goed signaal, en daar moet De Lijn ook eens over nadenken.”

Vakbonden en directie zijn momenteel aan het onderhandelen voor de stelplaats Lanaken. “We roepen op dat het sociaal overleg bij De Lijn op alle echelons veel beter moet zijn, en dat er onderhandelingen op een volwassen manier moeten zijn”, besluit Witterzeel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen