Universiteit Gent

Actievoerders tevreden nu UGent onafhankelijk meldpunt vraagt voor wangedrag: "Eindelijk erkenning" 

De universiteit Gent vindt nu ook dat er een onafhankelijk meldpunt moet komen om wangedrag te melden, naast de eigen vertrouwenspersonen. Dat laat rector Rik Van de Walle weten na een ophefmakende "Pano"-reportage over machtsmisbruik en eerdere meldingen over grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit. Met die meldingen was tot nu maar weinig gedaan. Vzw Meldet vroeg al langer om maatregelen en is nu wel tevreden. 

De Gentse universiteit wil nu dat er een onafhankelijk meldpunt komt om onder meer machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag te melden. Dat laat rector Rik Van de Walle weten in een brief aan personeel en studenten. Vzw Meldet vraagt al lang om zo'n meldpunt en is dan ook erg tevreden.

 "Wat we het belangrijkste vinden, is dat de rector toegeeft dat er een probleem is. Die erkenning is heel erg belangrijk. Daarnaast komt er ook een extern meldpunt en ook een onafhankelijke tuchtcommissie. Eindelijk verandering!", zegt Lise Goossens van vzw Meldet. 

Pano-reportage en klachten die blijven liggen

De universiteit Gent zit al een tijdje in zwaar weer. De voorbije maanden kwamen er verschillende verhalen naar boven over grensoverschrijdend gedrag waarover wel melding kwam, maar waarmee weinig gebeurde. Tuchtprocedures duurden maanden tot jaren en melders werden niet op de hoogte gehouden. 

Eergisteren getuigenden tientallen doctoraatsstudenten in "Pano" over machtsmisbruik aan de universiteit. Ook zij stapten herhaaldelijk naar de universiteitsdiensten maar kregen daar weinig gehoor. De universiteit Gent wil later vandaag uitgebreider reageren. 

In de "Pano"-reportage getuigden ook 14 doctoraatsstudenten over een professor inspanningsfysiologie aan de KU Leuven. De KU Leuven reageerde dat ze afdoende heeft opgetreden na de meldingen over de professor. “KU Leuven wil benadrukken dat dit dossier zeer ernstig is genomen en grondig is opgevolgd”, liet de universiteit weten. Vandaag wilde de rector noch de decaan van de betrokken faculteit ons te woord staan over de procedures aan de KU Leuven.

Meest gelezen