Radio 2; stad Brugge, Belga

Belfort in Brugge krijgt een versie in Lego

Binnenkort krijgt het belfort van Brugge een Legoversie. Het stadsbestuur heeft zijn goedkeuring gegeven om de  schaalversie te ontwikkelen.

Het Vrijheidsbeeld in New York, de Eiffeltoren in Parijs, de Big Ben in Londen én de Boekentoren in Gent hadden er al langer één en binnenkort is het ook zo ver voor het belfort in Brugge: een miniatuurversie in Lego. 

Het model zal 25 centimeter hoog zijn, 18 centimeter breed en 12 centimeter diep. Daarmee is het ruim 300 keer kleiner dan het 83 meter hoge origineel. Ondanks de kleine schaal wisten de ontwerpers behoorlijk wat details over te nemen: van de hoekkantelen over de 4 uurwerken tot het correcte aantal deuren en ramen in de voorgevel. 

De toren zal bestaan uit welgeteld 887 onderdelen. In tegenstelling tot het echte belfort zal het schaalmodel kaarsrecht zijn. In het echt helt de toren 87 centimeter over in oostelijke richting.

Collector's item

Voor de ontwikkeling van het model gaat de stad Brugge in zee met LM Models. Dat is een Nederlandse firma die op aanvraag gebouwen en andere objecten omzet naar een bouwpakket met de bekende bouwsteentjes. 

Een officiële Lego-editie wordt het dus niet. “Maar er wordt wel degelijk gebruik gemaakt van de officiële Legoblokken. Het wordt een echt collector’s item”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V).

Meest gelezen