©  fvv

Test Aankoop: Versterkte garantieregels voor consument “echte stap voorwaarts”

De verlenging van de termijn waarbinnen het aan een producent of verkoper is om te bewijzen dat een consument verantwoordelijk is voor het slecht functioneren van een aangekocht product, is “een echte stap voorwaarts voor de consumentenbescherming”. Dat meldt consumentenorganisatie Test Aankoop vrijdagochtend.

Bron: BELGA

De termijn wordt opgetrokken van zes maanden naar twee jaar, zo staat in een wetsontwerp waarvoor de plenaire Kamer donderdag het licht op groen heeft gezet. Iedereen stemde voor - enkel N-VA onthield zich. Dankzij de wettelijke garantie kunnen consumenten hun goederen gratis laten repareren, vervangen of vergoed krijgen wanneer ze defect raken door toedoen van de verkoper of de producent (bijvoorbeeld door een fabricagefout).

In België bestaat al een systeem van wettelijke garantie, maar het systeem wordt nu versterkt door de omzetting van twee Europese richtlijnen rond de verkoop van goederen aan consumenten. Net zoals de richtlijn dit vereist, blijft de garantietermijn van twee jaar behouden. Wat wel wijzigt, is dat de omkering van de bewijslast bij een defect wordt opgetrokken van zes maanden naar twee jaar.

Beide criteria zijn volgens Test Aankoop erg belangrijk “omdat ze de blauwdruk zijn voor heel wat aspecten van consumentenbescherming de komende jaren”. “Deze verlenging van de vermoedelijke termijn is een grote stap voorwaarts in de consumentenbescherming en een overwinning voor ons als consumentenorganisatie die hiervoor al jaren ijvert”, aldus Jens Van Herp, woordvoerder van Test Aankoop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer