Sekswerk in België is niet langer strafbaar, hulpverleners enthousiast: "Dit is historisch"

De goedkeuring van het nieuwe seksueel strafrecht in ons land omvat niet alleen strengere straffen voor verkrachting, maar ook een "decriminalisering" van sekswerk. Hulpverleners in de sector juichen die "historische" stap toe.

"Dit mag zeker historisch genoemd worden", reageert Wendy Gabriëls van Violett Antwerpen, dat sekswerkers medisch en sociaal bijstaat, op het nieuws dat sekswerk niet meer strafbaar is. "We zijn het eerste Europese land dat dit doet. Als hulpverleners kunnen we dit alleen maar toejuichen."

Maar wat betekent dat nu concreet, die "decriminalisering" van sekswerk? "Heel belangrijk is dat het niet meer onmogelijk is voor sekswerkers om boekhouders of banken in te schakelen en gebruik te maken van hun diensten zonder dat zij in de problemen komen", zegt Gabriëls. "Voortaan kunnen zij dingen beginnen opbouwen op een officiële manier en ook loonfiches genereren. Dat klinkt voor de meeste mensen normaal, maar voor de meeste sekswerkers was dat allemaal niet toegankelijk."

In de vroegere wetgeving waren banken of boekhouders namelijk strafbaar als ze sekswerkers ondersteunden. "Heel weinig mensen wilden dat risico lopen. Dus was het voor sekswerkers telkens weer zoeken hoe ze voor zichzelf zekerheden konden inbouwen."

Sekswerkers werkten soms onder een horecacontract of als zelfstandige, met de nodige moeilijkheden om een boekhouder of bank te vinden

Wendy Gabriëls van Violett Antwerpen

Toch was er tot dusver wel sprake van een soort gedoogbeleid, maar dat was heel versnipperd en verschilde van stad tot stad. "Zo werkten sekswerkers soms onder een horecacontract of als zelfstandige, met dus de nodige moeilijkheden om een boekhouder of bank te vinden."

Geen pooiers, wel dienstverband

Pooierschap is en blijft trouwens wel verboden en zal zelfs strenger worden aangepakt. "Maar er wordt een opening gecreëerd voor mensen die op een juiste manier in hiërarchisch dienstverband werken", voegt Gabriëls toe. "Dan spreek je niet over pooierschap, maar over een correcte uitbating. Daarvoor wordt nog wel een aparte erkenningsprocedure uitgewerkt tegen eind 2022, in samenwerking met alle betrokken organisaties."

Beluister hier het hele gesprek met Wendy Gabriëls in "De ochtend" op Radio 1:

Er zal in de komende maanden en jaren nog wel wat werk zijn om de nieuwe regels op punt te krijgen. "Rond de bescherming van sekswerkers verwacht ik ook nog heel wat gesprekken in de sector. Maar ik zie dat wel positief in: voor het eerst kan dat dan heel transparant gebeuren en voor iedereen op een gelijke manier."

Meest gelezen