Hij verkrachtte en vermoordde de weduwe van een steenrijke industrieel en nu worden ook zijn ouders gestraft

Gillian Vandamme (21), de moordenaar van Maurisette Poiré (83), kreeg vrijdagmiddag 28 jaar cel en wordt nadien nog eens acht jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Die kan hem nog langer in de cel houden. De dader was amper 17 jaar toen hij de weduwe van een rijke industrieel verkrachtte en met 34 messteken doodde in het West-Vlaamse Ardooie. Opvallend is dat de ouders een veeg uit de pan kregen van de rechter en dat hij hen verantwoordelijk acht voor de gruweldaden van hun zoon.

aft, tg

“De ouders hielden onvoldoende toezicht op hun kind en negeerden zijn signalen. Hij vertoonde al een hele tijd problematisch gedrag, maar zij waren meer bezig met hun nieuwe relaties dan met hun zoon. Toen Gillian was weggelopen, heeft de vader te lang gewacht om de politie te verwittigen”, zei de rechter.

De ouders van Gillian Vandamme scheidden al in 1998. “De vader kreeg toen exclusief het ouderlijk gezag. “Mijn cliënte kon dus onmogelijk toezicht uitvoeren en de feiten eventueel verhinderen”, pleitte meester Mathieu Vansuyt.

De advocaat van de moeder legde uit dat Caroline V. haar best deed bij de opvoeding. “Maar ze had geen inspraak in de vrije opvoeding door zijn vader. Bij haar waren er geen computerspelletjes, geen tv op de kamer en werd er niet laat uitgegaan.”

“Het is schrijnend dat mijn cliënt als een slechte papa wordt afgeschilderd”, zegt meester Olivia Delille.

Naast een celstraf moet de dader aan de vier zonen van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van elk 7.500 euro . Hun partners krijgen elk 1.750 euro, alle kleinkinderen krijgen elk 1.500 euro.

In de praktijk zullen de verzekeringen van de ouders die schadevergoedingen moeten betalen. “Want de rechtbank heeft duidelijk gesteld dat de ouders aansprakelijk zijn”, aldus Rudy Arts, raadsman van de burgerlijke partijen.

Het moordproces werd niet door het hof van assisen behandeld maar, zoals de nieuwe regels voorschrijven, door de correctionele rechtbank. Procureur Nathalie Barzeele vorderde 30 jaar opsluiting en een ter beschikkingstelling voor Gillian Vandamme. Hij is vandaag 21 jaar maar was amper 17 toen hij de gruwelfeiten pleegde. Maar de jeugdrechter gaf hem uit handen, vandaar dat hij voor de correctionele rechtbank moest verschijnen.

Range Rover

De politie werd op 7 januari 2013 opgeroepen voor een mogelijke inbraak in de woning van Maurisette Poiré in Ardooie. Daar aangekomen vonden ze het goed als naakte lichaam van de vrouw. Haar gsm en haar auto, een Range Rover, waren weg.

De wetsdokter stelde 34 messteken vast op het lichaam van Maurisette Poiré. “Daarbij werden haar rechterlong en haar hart geperforeerd. Door die laatste verwonding stierf ze al na enkele minuten.” Daarnaast liep het slachtoffer ook nog een breuk in het keelskelet en een schedelbreuk op. De vrouw was ook verkracht.

Na zijn arrestatie, de volgende dag, ontkende Vandamme de feiten. Maar hij ging uiteindelijk toch snel tot bekentenissen over en vertelde dat hij niet terugwilde naar huis. Hij had geld nodig om naar Spanje te vertrekken. Een vriend vertelde hem dat er in Ardooie een rijke dame woonde.

Vandamme brak binnen in de villa, maar de vrouw werd gewekt. De vrouw werd door de jonge dief aangerand, met 34 messteken omgebracht en in brand gestoken om sporen uit te wissen.

Daarna wilde hij met de Range Rover vertrekken, maar kon in feite niet rijden. Hij moest de handleiding lezen om te zien hoe hij de auto moest starten.

Familie blijft met vragen zitten

“Wij blijven zitten met de vraag waarom hij dat gedaan heeft”, getuigde een zoon van het slachtoffer. “We zijn zelf ouders en hebben zelf kinderen van die leeftijd. In die vier jaar is nooit één woord van berouw en medeleven gekomen, ook niet van zijn ouders.”

Ook een andere zoon van Maurisette Poiré sprak kort de rechtbank toe. “U zal beslissen, maar moeder komt niet meer terug. Hoe kan u weten dat hij het echt nooit meer zal doen? Er is een oplossing: beletten dat hij ooit terug in de maatschappij komt.”

Gillian Vandamme zei in zijn laatste woord: “Het spijt me enorm van wat er is gebeurd. Ik weet dat jullie het mij nooit zullen vergeven. Het is ook onvergeeflijk wat ik heb gedaan. Het spijt me wat ik jullie heb aangedaan.”

In de motivatie van de strafmaat werd verwezen naar de koelbloedigheid waarmee Vandamme tewerk ging. “Hij heeft zijn frustratie uitgewerkt op het slachtoffer en ging daarbij op een mensonterende manier tewerk. Een zucht naar geld was zijn enige motief.”

Ook haalde de rechtbank de bevindingen van de gerechtspsychiaters aan. Die stelden bij Vandamme anti-sociale kenmerken vast. “De maatschappij dient ten zeerste beveiligd te worden tegen een dergelijk gevaarlijk individu.”

Daarom is de straf van 28 jaar plus nog acht jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank volgens de rechter gepast.

Herpak je

Helemaal op het einde van het proces tegen Gillian Vandamme (21) heeft voorzitter Gerda Weymiens de beklaagde nog kort toegesproken. De rechter hoopt dat de Roeselarenaar nog iets van zijn leven maakt.

Volgens de rechtbank is 28 jaar cel de maximumstraf voor een gecorrectionaliseerde roofmoord gepleegd als minderjarige. “We konden niet naast de gruwelijkheid kijken, ik hoop dat je dat zelf ook beseft”, aldus voorzitter Gerda Weymiens.

Uit een verslag van de behandelende psychologe in de jeugdgevangenis van Tongeren is gebleken dat Vandamme wel degelijk schuldbesef heeft. Hij zou open staan voor verdere begeleiding. “Hopelijk blijf je je goed gedragen. Dat ene leven is door jou om zeep, maar jouw leven kan je nog redden. Je bent nog jong, ik hoop dat je je herpakt”, zei de voorzitter van de rechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen