Prijzen van tegels fors gestegen door oorlog in Oekraïne: “Niemand weet waar dit gaat eindigen”

Themabeeld ©  Shutterstock

Keramische tegels worden fors duurder door de oorlog in Oekraïne. Een groot deel van de klei om ze te bakken komt namelijk uit het oosten van het land, waar zwaar gevochten wordt. Daarvoor heeft de Cluster Complementaire Bedrijven, een onderdeel van sectorfederatie Confederatie Bouw, vrijdag gewaarschuwd in een persbericht.

jvh
Bron: BELGA

Naast het duurdere basismateriaal is ook de energiekost flink gestegen. “De ovens van de tegelfabrikanten draaien op aardgas, waarvan de prijs al spectaculair steeg”, vertelt Franck Noé, directeur van de Cluster Complementaire bedrijven. “De fabrikanten rekenen die kosten door aan de groothandelaars, wat leidt tot een prijsverhoging voor de aannemers, die er op hun beurt rekening mee moeten houden in hun offertes.” Voor de klanten zijn de tegels op dit moment al 10 tot 20 procent duurder.

De meeste aannemers hebben geen uitgebreide stocks. “Daarom raden we onze aannemers aan om contact op te nemen met hun invoerder(s)”, zegt Noé. “In elk geval zullen nieuwe offertes de nieuwe politieke en economische situatie weerspiegelen.” 

Noé verwacht dat de grootste en dikste tegels moeilijker verkrijgbaar kunnen worden. “Precies omdat het bakproces voor deze types veel meer energie kost. Sommige fabrikanten zouden de productie ervan tijdelijk kunnen opschorten.”

Bij Lagrange Vloeren uit het Limburgse Pelt, met 35 vloerders, zitten ze met de handen in het haar. “Een van onze belangrijkste leveranciers heeft zijn prijzen al met 31 procent opgetrokken”, zegt zaakvoerder Geert Lagrange. “Niemand weet waar dit gaat eindigen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen