Net nu we massaal moeten isoleren: isolatiemateriaal wordt (nóg) duurder en het einde is nog niet in zicht

Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig, loont het meer dan ooit om je huis te isoleren. Maar net nu strooit de oorlog in Oekraïne roet in het eten: de prijzen van isolatiemateriaal waren al hoog en blijven nog verder stijgen. Wacht je nu best op een kentering of laat je de werken beter zo snel mogelijk uitvoeren?

Stel niet uit tot morgen

Sinds de economie terug aantrekt na de coronacrisis, schieten de prijzen van bouw- en isolatiematerialen de hoogte in.

“Vóór de oorlog in Oekraïne leek er nog een stabilisering te komen, maar het conflict zorgt ervoor dat de prijzen meer dan waarschijnlijk niet zullen dalen. Integendeel.” Dat zegt Jean-Pierre Waeytens, de gedelegeerd bestuurder van bouwsectorfederatie Bouwunie.

Het conflict zorgt ervoor dat de prijzen meer dan waarschijnlijk niet zullen dalen. Integendeel

Jean-Pierre Waeytens

Als je dan toch van plan bent om je huis aan te pakken, dan adviseert hij om daar niet mee te wachten. “We merken dat de prijzen van materialen heel sterk schommelen. Maar ze schommelen vooral in één richting: omhoog.”

Een rondvraag van De Inspecteur bij enkele isolatiebedrijven maakt het pijnlijk concreet. “Sommige materialen zijn al 50 procent duurder geworden en het einde lijkt nog niet in zicht”, hoort hij. En ook: “Klanten zullen straks meer betalen voor het materiaal en langer moeten wachten op de uitvoering.”

Sommige materialen zijn al 50 procent duurder geworden en het einde lijkt nog niet in zicht

Hoe zeker ben je van de prijs?

Als de kostprijs van isolatiematerialen zo sterk dreigt te stijgen, heb je dan als klant nog wel controle over de eindfactuur van je isolatieproject? Als je vandaag een offerte tekent, kan alles fors duurder zijn op de dag waarop de werken starten.

“Dat is inderdaad een groot probleem. De aannemers zijn daar zelf ook het slachtoffer van”, zegt Waeytens. “Niet elk bedrijf kan de materialen meteen aankopen en stockeren tot de werken beginnen. En tegen de start van de werken liggen de aankoopprijzen misschien veel hoger.”

Vroeger was de regel dat de offerteprijs dezelfde was als de uiteindelijke factuurprijs. “Maar dat kan vandaag bijna niet meer”, zegt Waeytens. “Er zijn maar heel weinig aannemers die dat nog kunnen garanderen.”

Meer en meer isolatiebedrijven werken vandaag met een prijsvoorbehoud. “Ze geven in de offerte een richtprijs, maar nemen er meteen ook de voorwaarde in op dat ze een eventuele prijsstijging mogen doorrekenen.”

Zo zet de aannemer zichzelf uit de wind, en legt hij het risico volledig bij zijn klant. “Daarom is het belangrijk dat je niet zomaar een ‘blinde’ prijsstijging aanvaardt”, raadt Waeytens aan. “Laat in de offerte duidelijk opnemen voor welke onderdelen precies er een voorbehoud geldt.”

Dat kan bijvoorbeeld een houtsoort zijn waarvan de prijs schommelt, of een type isolatiemateriaal dat duurder dreigt te worden. “Dat kan dan in rekening gebracht worden. Maar alle andere factoren, zoals de werkuren, blijven gelijk. Door dat duidelijk te omschrijven in de offerte, betaal je achteraf toch een eerlijke prijs.”

Premies: “graag wat langer”

Afgelopen maandag kondigde minister Zuhal Demir (NV-A) hogere premies aan voor energiebesparende maatregelen in Vlaanderen.

“We zijn als sector uiteraard heel blij met die extra steun”, zegt Waeytens. “De maatregelen zijn ook absoluut nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.”

Bouwunie vreest alleen dat veel mensen uit de boot zullen vallen omdat de verhoogde premies maar gelden tot eind 2023. “Tegen dat de maatregelen effectief ingaan is het oktober, en goed een jaar later lopen ze al weer af.”

Waeytens hoopt dat de regering overweegt om de premies te verlengen. “Of op zijn minst dat er overgangsmaatregelen komen, zodat het bijvoorbeeld volstaat om de bestelling te plaatsen voor eind 2023.”

Een tip van Bouwunie voor iedereen die in de afgelopen twee jaar een factuur kreeg voor isolatiewerken: “Als je wacht tot oktober om die in te dienen, maak je kans op de verhoogde premie. Check zeker op voorhand of jouw project ervoor in aanmerking komt.”

Via de simulator van de Vlaamse overheid kun je nagaan voor welke werken je een (verhoogde) premie kunt krijgen.

Meest gelezen