Zware week achter de rug? 5 recepten van Sandra Bekkari die je het weekend vol energie insturen
Zin in een frisse energieboost bij de eerste zonnestralen? Zet dan zeker een aantal voorjaarsvitaminen op het menu om de lente — of het weekend — goed in te zetten. “Magnesium vind je onder andere terug in bananen, noten en pure chocolade, en is onmisbaar voor een energiek gevoel”, zegt Sandra Bekkari. Ze stelde vijf recepten samen die je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van voldoende energie én voedingsstoffen voorzien. Laat die lente maar komen.
B voor ‘bougies’
Krijg je die winterslaap maar wat moeilijk van je afgeschud? Tijd voor een snelle vitamine B-boost! B-vitamines worden ook wel de bougies van ons lichaam genoemd, net omdat ze zo onmisbaar zijn voor een energiek gevoel. De vitamines B1, B2, B3, B5 en B8 maken energie vrij uit voedingsstoffen, terwijl B12, B6 en foliumzuur superbelangrijk zijn voor de vorming van rode bloedcellen. En die hebben we op hun beurt weer nodig om zuurstof naar onze lichaamscellen te transporteren.
Op het voorjaarsmenu? Boost je Vitamine B-voorraad met onder andere volkoren graanproducten (zoals havervlokken en volkoren (spelt)graan), noten, zaden, pitten, quinoa, peulvruchten, vis, vlees, eieren, (gefermenteerde) zuivel en groene groenten. Een ontbijtje op basis van havermoutvlokken of speltvlokken, zoals deze mugcake, is bijvoorbeeld een goede manier om daar al ’s ochtends mee te starten.
Ontbijt: mugcake met cacao en frambozen
Klaar in 20 minuten.
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 banaan
• 5 el havermoutvlokken
• 2 eitjes
• 2 el amandelmeel
• snuifje kaneelpoeder
• 1 el cacaopoeder
• 10-tal frambozen (diepvries)
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de banaan en plet in een kommetje.
2. Mix de havermoutvlokken tot meel. Meng ze onder de geplette banaan samen met de eitjes, het amandelmeel, het kaneelpoeder en cacaopoeder.
3. Leg telkens 2 frambozen op de bodem van 2 vuurvaste kopjes. Giet er het beslag op en leg er de rest van de frambozen op.
4. Bak de mugcakes zo’n 20 minuten in de oven.
Tip
• Je kunt deze mugcake ook in de microgolf bereiden. Bak hem 2 minuten op 900 watt.
• Vervang de havermoutvlokken eens door speltvlokken.
IJzercheck!
Beetje bleekjes, concentratieproblemen of echt stevig vermoeid? Laat je ijzerstatus eens checken. Zorg voor een ijzerboost met dierlijke ijzerbronnen (bijvoorbeeld tot 500 g rood vlees per week, vis, gevogelte en eieren), maar ook met plantaardige, zoals volkorengranen en groene bladgroenten. Denk aan broccoli en koolsoorten. Ook peterselie, tomaten, peulvruchten en pure chocolade bevatten flink wat ijzer.
Gezonde lunch: eiwrap met veldsla, paprika, tomaatjes, kruidenkaas-yoghurt
Klaar in 20 minuten.
Ingrediënten voor 2 personen
• 4 eieren
• scheutje haverdrank
• peper en zout
• snuifje paprikapoeder
• handvol verse groene kruiden (bieslook, bladpeterselie …)
• scheutje zonnebloemolie
• ½ paprika
• handvol kerstomaatjes
• 3 el skyr
• 1 kl kruidenkaas
• 50 g veldsla
Zo maak je het
1. Klop de eieren los en meng met de haverdrank. Kruid met peper en zout en het paprikapoeder. Hak de verse groene kruiden fijn en meng ze onder de losgeklopte eieren.
2. Bak twee omeletten van het eierbeslag in een pan met wat zonnebloemolie.
3. Spoel intussen de paprika en snij in reepjes. Halveer de kerstomaatjes.
4. Meng de skyr met de kruidenkaas en kruid met peper en zout.
5. Leg een omelet op een bord en bestrijk met het kruidenkaasmengsel. Leg er wat van de veldsla, reepjes paprika en kerstomaatjes op. Rol de zijkanten naar binnen en rol de omelet dan op naar boven tot een mooie wrap. Herhaal dit voor de tweede omelet. Halveer de omeletwraps en schik ze op een bord.
Tip
Je kunt zowel koude als warme omeletwraps maken. Voor een warme omeletwrap hou je de omeletjes even warm in de oven. Bak de paprika en de tomaatjes kort aan in een pan met wat olijfolie, peper, zout en Provençaalse kruiden en vervang de veldsla door spinazie.
Gezonde lunch: maaltijdsalade van kip met peultjes en kruidendressing
Klaar in 30 minuten.
Ingrediënten voor 2 personen
• 2 (bio)kipfilets
• peper en zout
• 1 kl currypoeder
• 1 el arachideolie
• 8 radijsjes
• 100 g peultjes
• 100 g erwtjes (diepvries)
• 50 g slamengeling
• 1 bosje waterkers
• 2 el yoghurt
• handvol verse groene kruiden (bladpeterselie, basilicum …)
• peper en zout
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kruid de kipfilets met peper, zout en het currypoeder.
2. Bak de kipfilets aan beide kanten aan in een pan met wat arachideolie. Leg ze daarna in een ovenschaal, zet in de oven en laat ze nog 20 tot 25 minuten garen.
3. Spoel intussen de radijsjes en snij in schijfjes. Blancheer de peultjes en de erwtjes in gezouten water.
4. Doe de yoghurt, de groene kruiden, peper en zout en 100 milliliter water in de blender of cutter, en mix tot een gladde groene dressing.
5. Schik de slamengeling op de borden, leg er schijfjes radijs, de peultjes en de erwtjes bij. Kruid met peper en zout. Snijd de kipfilets in stukjes en schik ze op de borden. Werk af met de waterkers en de kruidendressing.
Tip
Deze salade is ook heel lekker met gebakken scampi’s.
Zonnig
Na de winter staat onze vitamine D-status (die onder meer wordt aangevuld door de zon) doorgaans een beetje lager. Bewegen in de openlucht doet dan wonderen om je voorraad op te krikken. Wedden dat je eens zo energiek terugkeert? Want natuurlijk doet ook het bewegen zélf wonderen voor je energiepeil. De batterijen van je lichaam opladen doe je niet door in de zetel te ploffen, maar door te bewegen! Door een maaltijd met trage koolhydraten, zoals sobanoedels, te eten, heb je langer energie en dus ook meer energie om te bewegen.
Diner: volkoren sobanoedels met zalm en een citroensausje
Klaar in 30 minuten.
Ingrediënten voor 2 personen
• 140 g volkoren sobanoedels
• 1 el olijfolie
• 2 zalmfilets
• 3 el sojasaus
• 1 kl honing
• peper
• 1 teentje knoflook
• 1 sjalotje
• 1 paksoi
•1 kl sesamolie
• 100 g edamame (vers of diepvries)
• ½ kl chilivlokken
• sap van ½ citroen
• ½ kl zwarte sesamzaadjes
• handvol verse koriander
Zo maak je het
1. Verwarm de oven op 160 °C. Kook de sobanoedels beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
2. Bedruppel een ovenschaal met de olijfolie. Leg er de zalmfilets op. Lepel er 1 eetlepel sojasaus en de honing over. Kruid met peper. Bak de zalmfilets zo’n 15 minuten in de oven.
3. Pel intussen de knoflook en het sjalotje en snipper fijn. Spoel de paksoi en snij in stukjes. Verhit de sesamolie in de wok en voeg de fijngesnipperde knoflook, sjalot, edamame en paksoi toe. Voeg de chilivlokken, de rest van de sojasaus en het citroensap toe.
4. Voeg de volkoren sobanoedels toe aan de wok en meng goed door.
5. Schik de sobanoedels met de paksoi op de borden en leg er de zalmfilets bij. Bestrooi de zalmfilets met de zwarte sesamzaadjes en werk de noedels af met wat verse koriander. Serveer onmiddellijk.
Tip
Leg de sobanoedels na het garen even in een kom met koud water. Zo voorkop je dat ze aan elkaar gaan kleven.
De kracht van magnesium
Geen energiek gevoel zonder magnesium! Het mineraal is erg belangrijk voor de omzetting van voedingsstoffen naar energie. En ’t is écht geen straf om je magnesiumvoorraadje op te krikken, want je vindt het onder andere in bananen, noten en zaden (denk aan: chiazaadjes, quinoa of lijnzaad), havervlokken, (gedroogde) pruimen, abrikozen en… pure chocolade. Allemaal ingrediënten voor een heerlijk ontbijtje. Magnesium bij de lunch of het diner? Go green! Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zijn magnesiumbommetjes.
Tussendoortje: groene smoothie
Klaar in 15 minuten
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 stengel selder
• 1 groene appel
• 50 g spinazie
• enkele takjes verse munt
• sap van 1 limoen
Zo maak je het
1. Haal de selder en de groene appel door de sapcentrifuge.
2. Doe het sap samen met de spinazie, verse munt, 150 milliliter water en het limoensap in de blender en mix heel fijn. Serveer meteen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
29,99 euro waard of niet? Bakker test ‘broodbakbol’ van Aldi die op een dag uitverkocht was in UK: “Zo krijg je een knapperige korst
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
“Een aardappel of citroen kunnen wonderen doen”: zo maak je je barbecue moeiteloos schoon na zijn winterslaap
De weerkaarten beloven temperaturen tot 24 graden dit weekend. Bij dit lenteweer droom je misschien van een barbecue, maar hoe maak je jouw grill weer schoon nadat die lang heeft stilgestaan? Grillmaster Peter De Clercq en poetsexperte Liesbeth Verboven delen hun beste tips. “Agressieve chemische schoonmaakproducten heb je niet nodig als je deze adviezen volgt.” -
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Spaargids.be
Betaal jij met Payconiq? Dit is het prijskaartje voor jou en de handelaar
-
Independer
Van 30 tot ruim 100 euro: dit kan je jaarlijks besparen als je je decoder afdankt en tv-kijkt via een app
Het klassieke tv-abonnement met een decoder is al lang niet meer de enige manier om tv te kijken. Met de opkomst van streaming en bijhorende apps kan je ook makkelijk tv-kijken via het internet. Providers spelen daar handig op in met aangepaste abonnementen die vaak goedkoper zijn dan de klassieke formules. Independer.be ging na hoeveel je kan besparen. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
“Aan havermelk, zeewier en olijfolie geven wij aardig wat geld uit”: zo bespaart Jason-Louise op haar gezonde en biologische winkelkar