Copyright provincie Oost-Vlaanderen

Archeologen ontdekken per toeval sporen van tweede gracht uit 11e of 12e eeuw rond Huysmanhoeve in Eeklo

Bij archeologische opgravingen rond het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo zijn sporen gevonden van een tweede gracht. Die gracht zou er al liggen sinds de 11e of 12e eeuw. De vondst is een verrassing en werd per toeval ontdekt op luchtfoto's.

Toen de provincie Oost-Vlaanderen de zone rond de Huysmanhoeve landschappelijk ging ontwikkelen, botsten ze onverwacht op een tweede gracht die op luchtfoto's te zien is. Archeologen onderzoeken nu welke functie de gracht had en of ze die kunnen reconstrueren in het landschap. "Het is een unieke kans om eens te gaan kijken naar de geschiedenis van Eeklo", zegt archeoloog Floris Beke.

Het is een unieke kans om eens te gaan kijken naar de geschiedenis van Eeklo

Floris Beke, archeoloog

Kleur grond

De Provincie Oost-Vlaanderen gaf de opdracht aan de archeologen om putten te boren en op zoek naar de gracht. Daarbij vonden ze sporen van een gedempte gracht. Dat konden ze afleiden uit de kleur van de grond.

Een luchtfoto.
Copyright provincie Oost-Vlaanderen

"Lichtbruine grond wijst op ongeroerde grond", legt archeoloog Beke uit. "In de donkere aarde waarmee de gracht is gevuld, hebben we enkele scherven en een stuk leer gevonden. Het laatste kan afkomstig zijn van een middeleeuwse schoen. Omdat we ook sporen van planten en zaden vinden, is het interessant om een uitgebreid grondstaal te laten onderzoeken."

We komen misschien te weten welke dieren er leefden en hoeveel bos er was in de 11e eeuw
Archeoloog Floris Beke

"In de grachten blijven er heel wat resten bewaard, doordat er geen zuurstof komt onder de grondwaterspiegel", voegt hij eraan toe. Die resten kunnen duizenden jaren bewaard blijven. Een onderzoek daarop kan leerzaam zijn, want uit de periode rond de 11e eeuw is er bijna geen documentatie over Eeklo te vinden, en al zeker niet over de vegetatie. "Nu kunnen we te weten komen welke gewassen er toen geteeld werden, welke dieren er leefden en hoeveel bos er aanwezig was", klinkt het bij archeoloog Beke.Ā 

Archeologen aan het werk.
Copyright provincie Oost-Vlaanderen

Mysterieuze gracht

Waarom die gracht ooit gegraven is, is voorlopig nog een vraagteken. Het zou kunnen dat er op de weide binnen de gracht schapen werden gehouden. Wol zou een belangrijke bron van inkomsten kunnen geweest zijn voor de streek. Een gracht rond een schapenweide zorgde ervoor dat roofdieren weg bleven en schapen gemakkelijker bijeen werden gedreven voor het scheren.

Het is de bedoeling om op termijn een gedeelte van die tweede gracht rond de Huysmanhoeve opnieuw uit te graven en te vullen met water, zoals de huidige slotgracht rond de hoeve.

Meest gelezen