Regisseur Van Laecke reageert op podium op censuur in Slovenië: "Wilde gele en blauwe vlaggen, maar dat is me verboden"

De Belgische regisseur Frank Van Laecke heeft verrassend het woord genomen na de première van de opera "Faust" bij de Nationale Opera van Slovenië. "De directeur heeft mij verboden om gele en blauwe vlaggen te gebruiken in plaats van de Franse vlag. Een artiest heeft een stem en moet spreken. Dit kan mijn laatste voorstelling zijn in Ljubljana", zei Van Laecke na de voorstelling.

De première van de vijfde operavoorstelling van de Belgische regisseur Frank Van Laecke in Slovenië is in mineur geëindigd. De voorstelling van "Faust" van Van Laecke werd gecensureerd en hij kreeg ook te horen dat hij nooit nog een voet in de Nationale Opera van Ljubljana zou mogen zetten, mocht hij zijn wil doordrukken.

De regisseur van onder meer "Daens" en "40-45" wou in de Nationale Opera van Slovenië de Franse vlag vervangen door de Oekraïense, maar de algemeen directeur van de opera stelde zijn veto.

Na afloop van de première van de voorstelling nam Van Laecke het woord. "Ik weet dat het ongebruikelijk is dat een regisseur het woord neemt na de première van zijn voorstelling, maar ik moet dit doen. Ik wil iedereen op het podium en in het publiek bedanken omdat ik hier vijf voorstellingen mocht maken. Deze voorstelling is misschien mijn laatste. Het is geen groot nieuws, maar het grote nieuws is de reden waarom", stak Van Laecke van wal.

Van Laecke legde uit dat zijn plan werd gedwarsboomd om de Franse vlag in het vierde bedrijf van de opera te vervangen door de Oekraïense. "De directeur heeft mij verboden om de kleuren van de Oekraïense vlag te gebruiken tijdens de voorstelling. Er is meer. Ik zou nooit meer een stap in zijn opera mogen zetten mocht ik spreken over het verbod."

"Een artiest moet spreken, dat is zijn plicht. Voor mij is de hartslag van vandaag in geel en blauw gekleurd. Ik zal ook nooit akkoord gaan met chantage of censuur. Dit huis mag de deuren voor mij sluiten, maar ik heb daar vrede mee. Ik heb mooie herinneringen hier en die zal niemand me ooit afnemen, nooit", besloot Van Laecke toen hij het publiek en de artiesten bedankte.

Na de speech kreeg Van Laecke een daverend applaus en een staande ovatie van het publiek.

Meest gelezen