Russisch minister Lavrov over nieuwe wereldorde: “Als er ooit enige illusie was dat we konden rekenen op het Westen, is die nu volledig verdwenen”

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft in een interview met Russische staatsmedia duidelijk gemaakt dat Rusland onmogelijk met het Westen kan samenwerken in de toekomst. “Als er ooit enige illusie was dat we op een dag konden rekenen op onze westerse partners, dan is die nu volledig verdwenen”, zegt Lavrov.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken laat aan staatszender RT duidelijk blijken dat Rusland geen interesse meer heeft om in de toekomst zich tot het Westen te keren. Volgens Lavrov wordt het Westen compleet gedomineerd door de Verenigde Staten en gaat de Europese Unie machteloos mee met alle beslissingen die de VS maken.

China, Brazilië en India

“De Amerikanen willen een unipolaire wereld, die niet zal zijn zoals een globaal dorp, maar eerder een Amerikaans dorp – of misschien een saloon waar de sterkste de wet bepaalt.” Volgens Lavrov zal Rusland daarom in de toekomst zich tot het Oosten wenden.

Bij die boodschap betrekt Lavrov onmiddellijk ook China, India en Brazilië, waarvan de minister zegt dat ze ook niet onder het “bewind van Uncle Sam willen vallen.” China mag zich dan wel solidair tonen met Rusland, toch heeft het land in alle stilte de Russische economie enkele stoten geleverd. China lijkt dat vooral te doen om zijn eigen economische vel te redden.

De reactie van Lavrov komt er nu Rusland zich door de internationale sancties gedwongen ziet naar andere richtingen te kijken om economisch te kunnen overleven. Rusland lijkt op de rand van een faillissement te staan, aangezien het land door de internationale sancties binnenkort zijn staatsschulden niet meer correct zal kunnen afbetalen.

Einde van “het einde van de geschiedenis”

Dat Rusland nu definitief zijn rug naar het Westen keert, zet een finaal punt achter het geloof dat Rusland ooit tot de westerse orde geïntegreerd zal worden. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 leefde er in sommige kringen een zeker optimisme dat de twee machtsblokken – de NAVO-landen enerzijds en het Oostblok anderzijds – elkaars verschillen zouden overbruggen. In die golf van optimisme sprak Amerikaans filosoof Francis Fukuyama zelfs over het “einde van de geschiedenis” en riep hij de overwinning van de liberale democratie uit.

Sinds hij aan de macht kwam, heeft de Russische dictator Vladimir Poetin jarenlang alle democratische randjes van de prille en kwetsbare Russische democratie weggesneden. Zo heeft hij zijn eigen machtspositie veilig gesteld tot 2036, ervoor gezorgd dat de elite van het land uit zijn hand eet en heeft hij elke vorm van politieke oppositie de nek omgewrongen.

(evb)

Meer