Direct naar artikelinhoud
Update

Dreigvideo Antwerpen-Centraal: politie schroeft extra toezicht terug

Vandaag is er nog extra politiebewaking voor het station Antwerpen-Centraal, maar vanaf morgen worden er minder politiediensten opgetrommeld.

Het dreigingsniveau gaat niet omhoog na de dreigvideo die werd opgenomen aan het station Antwerpen-Centraal en dus worden ook de extra veiligheidsmaatregelen teruggeschroefd. Dat heeft de politie van Antwerpen deze namiddag laten weten. Het filmpje kan voorlopig niet gelinkt worden aan terreurgroep IS.

Het Britse dagblad 'Daily Express' zette het filmpje donderdagavond op haar website. De schokkende clip werd ontdekt door een terreurexpert die online dagelijks op zoek gaat naar filmpjes en berichten die leden van terreurgroep IS naar elkaar sturen. Dat gebeurt meestal op berichtendienst 'Telegram'.

Op de beelden, die nog niet zo lang geleden gemaakt zijn, is te zien hoe een man over het Koningin Astridplein in Antwerpen wandelt en al filmend het Centraal Station binnenstapt. Een affiche van de expo Antwerp Chocolate Week van vzw Antwerpen Koekenstad - aan de ingang van het station -, betekent dat de video ergens de afgelopen twee maanden is opgenomen. De expo is gestart op 3 februari en loopt nog tot 31 maart.

De Antwerpse politie liet deze ochtend weten het filmpje "zeer ernstig" te nemen en nam verschillende maatregelen. Zo werd het station "onder extra toezicht van de politie" geplaatst. Er zijn opvallend meer agenten aanwezig en rond het station staan heel wat politiewagens. Dat heeft ook politiewoordvoerder Sven Lommaert bevestigd. Intussen werd beslist de extra maatregelen terug te schroeven, omdat OCAD het dreigingsniveau niet verhoogt. Het blijft dus op 3. 

"Er is geen sprake van een concrete dreiging, dus niveau 3 is omvattend genoeg. Er is geen reden tot paniek", klonk het op het kabinet-Jambon. "De maatregelen die de politie reeds nam vóór het opduiken van de videoboodschap volstaan", laat de politie deze namiddag weten. "Indien nodig is Politie Antwerpen steeds in staat om opnieuw onmiddellijk bijkomende maatregelen te nemen." De militairen blijven wel in het straatbeeld aanwezig.

De jihadi filmt hoe hij naar het Centraal Station stapt. Hij lijkt niet terug te deinzen voor een politiewagen die voor het gebouw patrouilleert.
Dreigvideo Antwerpen-Centraal: politie schroeft extra toezicht terug

"We zijn hier nog"

Wat valt uit het filmpje nu eigenlijk af te leiden? "Op de achtergrond hoor je een stem die zegt dat 'we er nog altijd zijn' en dat 'we van plan zijn aan te vallen'", zegt hoogleraar criminologie Ahmet Yayla. Hij is verbonden aan de George Mason University in Virginia, de Verenigde Staten. De man is gespecialiseerd in terrorismebestrijding.

"De muziek op de achtergrond is trouwens dezelfde als diegene die werd gebruikt in de video voor de aanval op de Turkse nachtclub Reina. Toen hoorde je de dader 'snel, snel' roepen, een waarschuwing dat een aanval nakende was." Op oudejaarsavond richtte Abdulgadir Masharipov inderdaad een waar bloedbad aan tijdens een feest in de hoofdstad Istanboel. 39 mensen lieten het leven, ook een Belg kwam om.

"Dreiging aannemelijk"

"Het is dus vaak zo dat er een video wordt geschoten vooraleer er daadwerkelijk een aanslag plaatsvindt", zegt Yayla nog. "Ik geloof dat een dreiging ook hier aannemelijk is." Yayla gaat er dus vanuit dat de beelden echt zijn. "Aanvankelijk werd ook het filmpje van de Turkse nachtclub als fake omschreven, maar een paar weken later besefte iedereen dat het om een echte video ging." Ook Anis Amri, de man die op 19 december een truck over de kerstmarkt van Berlijn stuurde, maakte voor zijn raid eerst een filmpje. Je zag hem toen wandelen over een brug, ergens in Europa.

Dergelijke filmpjes zijn bedoeld om angst te creëren. We mogen dus niet zomaar in de val lopen
Kabinet minister Jan Jambon

Weinig professioneel

De Belgische terreurexpert Pieter Van Ostaeyen trekt de echtheid van het filmpje in twijfel en zegt dat het weinig professioneel gemaakt is. Hij vermoedt dat het niet om een officiële IS-video gaat (geen logo van IS bijvoorbeeld). "Misschien hebben ze het van iemand met IS-sympathieën", aldus Van Ostaeyen.

Een link met terreurgroep IS is ook volgens het kabinet van minister Jambon niet zeker. "Een filmpje als dit ligt uiteraard in lijn met filmpjes die opgedoken zijn in andere Europese steden. De muziek en de beelden zijn herkenbaar, maar het is te vroeg om te spreken van een directe link." Men benadrukt overigens ook dat dergelijke filmpjes net bedoeld zijn om angst te creëren. "We mogen dus niet in die val lopen", klinkt het. Het onderzoek naar het filmpje en de makers loopt intussen voort.

Hoogleraar Yayla pluist zowat dagelijks berichtendienst Telegram uit. Terroristen scheppen er onder meer op over hun (nakende) doelen. "Elke dag controleer ik meer dan duizend foto's, ik laad ook alle foto's en filmpjes op die erop te vinden zijn. Zo heb ik een archief aangelegd van ongeveer 50.000 foto's en meer dan 30.000 video's. Je moet weten: één terroristische aanval in het Westen betekent voor een IS-strijder zoveel meer dan tien aanslagen in Irak of Syrië."

Weinig professioneel