©  Inge Kinnet

Tom Waes 4 jaar na ‘Reizen Waes: Oekraïne’: “Dat volk krijg je nooit plat”

Tom Waes heeft donderdagavond in de live-uitzending van ‘Oekraïne 12-12’ teruggeblikt op de reis die hij naar het Oost-Europese land maakte voor het Eén-programma Reizen Waes Europa. In 2018 trok de presentator met een cameraploeg naar Oekraïne om er met lede ogen vast te stellen dat het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten toen ook al lijnrecht tegenover elkaar stonden aan de frontlinie. Toenadering tot Europa of tot Rusland, daar was het allemaal om te doen.

Wouter van Biezen
Bron: VRT NWS

Tom volgde enkele Oekraïense soldaten tot in de loopgraven. Ondanks een wapenstilstand werd er op het moment van de opnames nog volop heen en weer geschoten. Het is intussen vier jaar geleden dat hij naar Oekraïne afreisde, toch blijven het harde herinneringen die nog steeds een diepe indruk om hem maken, vertelt Tom. “Het is zo schrijnend om die beelden nu te zien. Dat zijn gewone mensen zoals jij en ik die aan een toekomst werken, die een gezin hebben. Ik vind het afschuwelijk”, klinkt het.

Strijdvaardig

De tv-maker zocht onlangs opnieuw contact met Svetlana en Oleksiy, een koppel dat hij destijds volgde voor het programma. Tom kon Oleksiy spreken via een video-call. “Oleksiy heeft Svetlana en de twee kinderen nog net op een evacuatietrein richting Berlijn gekregen, dus zij zijn veilig”, zegt Tom over de babbel. “Oleksiy en zijn schoonmoeder zitten nog steeds in Oekraïne. Je voelt aan alles dat de oorlog steeds dichterbij komt”, zucht hij. “Maar hij is enorm strijdvaardig en echt bereid om zijn leven te geven voor de vrijheid van zijn geboorteland.”

Voorbereid op de oorlog

Tom merkte vier jaar geleden al, tijdens het draaien van de reportage, dat de Oekraïners zich heel bewust waren dat het conflict uit de hand zou lopen. “Iedere nacht weerklonken er geweerschoten. Zij waren zich grondig aan het voorbereiden op een oorlog. Gezinnen beschikten toen al over schuilkelders en er werden overal in het land waterputten gegraven om zeker voldoende voorraad over te houden”, legt de Antwerpse presentator uit. “Ik begrijp eigenlijk niet goed wat Poetin van plan is, want dat Oekraïense volk krijg je nooit plat”.

Verder deelde Tom nog mee dat hij, wanneer de oorlog voorbij is, gegarandeerd zal terugkeren naar Oekraïne. Of dat het dan met de bedoeling is om weer een tv-programma te maken, is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER