Direct naar artikelinhoud

Amerikaans militair vliegtuig neergestort in Noorwegen, alle inzittenden omgekomen

Illustratiebeeld. Een V-22 Osprey-vliegtuig van de Amerikaanse marine.Beeld afp

Een Amerikaans militair vliegtuig met vier bemanningsleden aan boord is neergestort in Noorwegen, waar het deelnam aan een grootschalige NAVO-oefening. De vier inzittenden, allen met de Amerikaanse nationaliteit, zijn omgekomen. Dat bevestigde Noorse zender NRK op basis van politiebronnen.

, en

Het vliegtuig werd om 17u26 als vermist opgegeven ten zuiden van Bodø, in het noorden van Noorwegen. Op dat moment had de regio af te rekenen met slechte weersomstandigheden. Om 21u17 werd het toestel vanuit de lucht gelokaliseerd nabij Gråtådalen in Beiarn. 

De berging van de slachtoffers zou door de slechte weersomstandigheden mogelijk niet meer voor vandaag/zaterdag zijn, aldus NRK. In het gebied staat een sterke wind en is er lawinegevaar. Het vliegtuig is ook neergestort op moeilijk toegankelijk terrein.

Het Amerikaanse toestel deed mee aan de ‘Cold Response’-missie van de NAVO, waaraan in het totaal 200 vliegtuigen en een 50-tal marineschepen deelnemen. Oefening “Cold Response 2022" is bedoeld om het vermogen van Noorwegen te testen om geallieerde versterkingen te ontvangen in geval van agressie van buitenaf, overeenkomstig artikel 5 van het Handvest van de Alliantie, dat alle leden verplicht om in geval van een aanval een van hen te hulp te schieten. Het stelt geallieerde troepen ook in staat om te trainen voor gevechten in koud weer.