foto Google maps

Burgemeester wil Moldaviërs uit kraakpanden in Vilvoorde

Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) van Vilvoorde beveelt de ontruiming en directe sloop van 7 leegstaande huizen aan de Schaarbeeklei. “Een 50-tal Moldavische vluchtelingen, waaronder baby’s en kinderen, en een hoogzwangere vrouw, leven er in erbarmelijke, ongezonde en zeer onveilige omstandigheden.” Bonte dringt aan op opvang door Fedasil.

Het gaat om een huizenrij van een 7-tal leegstaande panden vlakbij de oude Renault-fabriek.  De gebouwen zijn van de Vlaamse Waterweg en zouden volgens Bonte al vijf jaar geleden gesloopt moeten geweest zijn. Maar nu hebben Moldavische vluchtelingen er zich gevestigd. “Op 3 maart waren er zeven mensen en nu zijn het er al vijftig.  Ik kan dit niet zo laten.”

Er is daar geen water en geen gas. Ze zitten daar te stoken terwijl er baby’s, kinderen en hoogzwangere vrouwen bij zijn.

Hans Bonte (Vooruit), burgemeester Vilvoorde

Geen statuut zoals de Oekraïners

De vluchtelingen wonen volgens burgemeester Bonte in echt gevaarlijke omstandigheden. “Die bouwvallige huizen staan niet voor niets op de slooplijst. Er is geen water en geen gas. Ze zitten daar dus te stoken terwijl er baby’s, kinderen en hoogzwangere vrouwen bij zijn. Ik heb hen proberen te overtuigen om te vertrekken maar dat gaat niet. Ze zijn ook op de vlucht voor de oorlog. Het is een klein landje met 2,3 miljoen inwoners dat volgens hen ook een Russische inval riskeert."

"Zij beschikken niet over het specifieke statuut dat wordt toegekend aan Oekraïense vluchtelingen. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij hier moeten schuilen in mensonwaardige omstandigheden. ", aldus Bonte.

Fedasil moet in actie komen

De burgemeester van Vilvoorde dringt aan op opvang door Fedasil. “Het is nu aan de Vlaamse Waterweg om dat bevel te respecteren, zij zijn eigenaar van de huizen. Maar die mensen moeten eerst opvang krijgen, zo snel als mogelijk, maar wij mogen niets doen als stad." 

Meest gelezen